Vuukide remont vähendab küttekulusid ja parandab maja välimust

07.01.2022

Betoonelementidest ja kividest hoonetel kipuvad ajapikku vuugid väsima ning hakkavad lagunema. See omakorda vähendab maja õhutihedust, suurendab kulusid küttele ning muudab maja välimuse näotuks.   

Nõukogude ajast pärit raudbetoonelemendidest hoonetel täideti elementide liitekohad seguga, mis on tihe ja jäik. See tähendab, et kui seinaelemendid ilmastikust ja temperatuuride kõikumisest tulenevalt paisuma ning kahanema kipuvad, tekivad ajapikku praod ning mõnest kohast pudeneb koguni segu välja. Nii võib niiskus majja pugeda, tekivad kahjustused paneelidele, fassaadile, samuti hallitus ning kahjustada võivad saada nii konstruktsioonid kui ka elanike tervis. 

Hilisemalt ehitatud majadel oli juba vuugitäiteks enamasti hermetiseeritud elastne täitemass, mille eluiga oleneb aga nii materjali kui ka töö kvaliteedist. Kui tundub, et vuugid on vananunud, värvi vahetanud, jäigastunud ja mõrased, on viimane aeg võtta ette rekonstrueerimistöö. Samas viimase 15 aasta jooksul ehitatud hoonetel ei tohiks vuukidega probleeme olla ning tulemus peaks kestma veel aastaid. 

Vuukimise teostamiseks on mõistlik kaasata kogemustega ehitusspetsialistid, kes kasutavad sertifitseeritud tooteid ning parimat turul saadavat materjali. Vuugid puhastatakse vanast segust, tihendusainest ja muudest jääkidest. Seejärel mõõdetakse hoone soojapidavust vuukides – kui see on ebapiisav, saab enne uuesti vuukimist täita praod soojustusmaterjaliga. Vuugi põhja pannakse tihend, pinnad kaetakse nakkumiseks vajaliku vahendiga ning selle kuivamise järel kantakse tihendile ühtlase stabiilse kihina vuukimismass. Mass silutakse ühtlaseks ning pärast kuivamist on teil laitmatu tulemus järgmisteks aastakümneteks!