Viimane aeg võtta ette puitfassaadi, terrassi ja õuemööbli õlitamine

25.07.2022

Puitfassaadi, terrasside ja õuemööbli hooldamine peab olema regulaarne, sest ainult sel juhul püsib puitmaterjal väljanägemiselt ilus ja ka seestpoolt terve. Puidukaitseõli on väga hea moodus kaitsta puitu niiskuse, päikese ja võimaliku hallituse eest. Hooldusõlituse vajadust on lihtne kontrollida: piserdage pinnale vett ning kui veepiisk valgub laiali ning imendub puitu, on käes õige aeg puidu õlitamiseks.

Puiduõlisid on väga erinevate materjalide baasil ja erinevate omadustega. Valikut tehes on oluline jälgida, et toode oleks võimalikult naturaalne, keskkonnasõbralik, imenduks hästi, hülgaks mustust ning annaks hea kaitse nii niiskuse kui ka päikese UV-kiirguse vastu.

Enne õliga töötlemist peab puidu pinna hoolikalt puhastama mustusest ning võimalikest seeneeostest. Puitu saab pesta spetsiaalsete keemiliste vahenditega, aga vajadusel võib ka ettevaatlikult mehaaniliselt töödelda. Võimalusel võiks vältida liivapritsi või liiga tugevat survepesurit, sest nendega võib puidu pinna hoopis ära rikkuda ning puidukiud ohtlikult püsti ajada. Seevastu saab vana värvi eemaldada nii-öelda pehmemalt näiteks kaabitsa, harja, soojaõhupuhuri või keemilise värvieemaldaja abil. 

Enne õlitamist tuleb veenduda, et puitpind oleks täiesti kuivanud. Õli kantakse puidule pideva kihina piki puidukiudu ning õlitatakse puidu küllastumiseni. Seejärel peab umbes veerand tunni pärast eemaldama ülemäärase õli, mis puitu ei imbunud. Vältida tasub värskelt teise õliga töödeldud pinna üleõlitamist ning muidugi ka õli kokkupuudet happelist või leeliselist reaktsiooni andvate pindadega (näiteks kuivamata krohv).

Nii hooldusõlitamisel kui ka siis, kui tegelete õlitamisega esmakordselt, jälgige õhu- ja pinnatemperatuuri. See peab puidukaitsevahendi pinnale kandmise ja kuivamise ajal olema ideaalis 8-25 kraadi ning suhteline õhuniiskus peaks olema < 80%. Kindlasti ei tasu tööd ette võtta liiga tuulise ilmaga ega otsese päikese all  käes, sest see vähendab toote imbumist puitu.