Vihmaveesüsteem olgu kvaliteetne ja hooldatud, muidu see hoonet ei kaitse

29.07.2021

Vihmaveesüsteemil on oluline osa hoone välimuses ning elueas. Hooldamata ja nigela kvaliteediga vihmaveerennid rikuvad maja fassaadi ning üleliigne niiskus võib tekitada kahjusid hoone konstruktsioonidele.

Vihmaveesüsteemi valides on mõttekam pooldada ümara kujuga lahendust, sest nurgelises rennis kipub sinna kogunev prügi takerduma ning nurkadesse kogunev niiske praht vähendab süsteemi eluiga. Veel olulisem on aga, et vihmaveesüsteem oleks nii seest kui ka väljaspoolt kaetud vastava polümeerse pinnakattega, kaitses materjali UV-kiirguse eest. Haljas tsinkplekist materjal kipub aga aastate jooksul, kui sademed ja kliima terasest kaitsevat piisavalt kihti kulutab, hakkama roostetama.

Eriti pikaealised ja vastupidavad ei ole ka plastikust vihmaveesüsteemid, kuna UV-kiirgus ei ole plastiku sõber. Seetõttu võiks neid kasutada elumaja asemel pigem kuuride, lehtlate või aiamajade puhul. Paigaldamisel tuleb igal juhul tugineda kasutusjuhendile, kus on kirjas, kui pika maa tagant tuleb kinnitada kandurid ning kui tihedalt peaksid olema vihmaveetorude allatulekud. Katusel olevad lumetõkked aitavad omakorda pikendada ka vihmaveesüsteemi eluiga, sest kaitsevad seda lume ja jää eest.

Väga oluline on loomulikult ka vihmaveerennide puhastamine, sest puudelt lendlevad lehed ja õietolm võib rennidesse koguneda ning need umbe ajada. Selleks on mõistlik vihmaveerenne 1-2 korda aastas korralikult puhastada ja pesta. Kui vihmaveesüsteem aga ummistub, võib vesi jõuda nii fassaadile kui ka tuulekasti kaudu fassaadi vahele, rikkudes niimoodi nii maja välimuse kui ka konstruktsioonid.