Vastupidav bituumensindelkatus – parim lahendus kaldkatuse puhul

11.11.2021

Kvaliteetne bituumensindelkatus on samas hinnaklassis paljukiidetud kivikatusega, olles muide vastupidavuselt ja eluealt sama hea. Lisaks on kaldkatustele pandav bituumen kena väljanägemisega ning kaalult kerge, sobides ka vähemmassiivse konstruktsiooniga hoonetele.

Sageli kiputakse sõna „bituumen” ajama segi nõukogude liidu ajal tuntud kuuride katustele pandud tõrvapapiga, kuid tänapäeval on tegemist hoopis uue materjaliga. Kõige olulisem võrdlusmoment on erinevate bituumenite puhul materjali kaal ühe ruutmeetri kohta. Näiteks ka Eestis müüdav kauni ja omapärase väljanägemisena 2-3 kihiline bituumen kaalub õhukesest kärgtüüpi bituumensindlist ühe ruutmeetri kohta umbes 5 kg ehk ligi 65% enam. Paksem ja raskem materjal on ka tugevam ning oluliselt pikema, isegi kuni 70-aastase elueaga. Selline bituumen jätab eemal laastukatuse mulje.

Bituumensindeli eeliseks on ka selle helisummutavad omadused. Kuna materjal on tugev ning karedakatteline, et vaja see talvel lumetõkkeid nagu plekist või kivist katusematerjalide puhul oleme harjunud. 

Kerge, painduva ning lihtsalt töödeldava katte paigaldamine on lihtne ning meistrite näpunäidete järgi saavad ka koduperemehed sellega hakkama. Kuna bituumensindeli all kasutatakse OSB-plaati, tugevdab see edukalt katuse konstruktsiooni ning tänu sellele on katusel turvaline liikuda.

Väga oluline on katuse päikese- ja tuuletaluvus. Kvaliteetne, mitmekordne bituumensindelkatus kannatab ka väga tugevat tormi ning on kaitstud kõrge UV-vastupidavusega. See omakorda annab katusele ülimalt hea soojapidavuse.