Vanutatud puit annab mööblile autentselt kulunud ilme

21.06.2022

Puidu vanutamine on sellele mehaanilisel teel vana ja kulunud, kuid omapärase ilme andmine. Muidugi oleksid kõige loomulikumad vanutajad aeg, päike ja sademed, ent alati ei ole aega nii kaua oodata ning tuleb appi võtta kas mõni vastav masin, traathari või kapronhari. Mehaanilise töötlemisega eemaldatakse puidult pehmem osad ning see tekitab vana ja ebaühtlaselt kulunud pinna mulje. 

Sellist puitu kasutatakse mööbli valmistamisel ning sise- ja välisinterjööri kujundamisel. Kuna vanutatud pinna nakkeomadused on sarnased peensaetud materjaliga, on värvimise puhul nende pindade eluiga võrdselt pikk.

Kui aega vähe või pole soovi puitu käsitsi vanutada, võib võtta appi näiteks liiva- või soodapritsi. See eemaldab kiiresti kõik puidu pehmemad osad ning tugevamad kohad tekitavad mõnusa reljeefi. Ettevaatust liiga pehme või liiga vana puidumaterjali puhul – liivaprits näiteks võib töötlemisel olla liiga tugev ning lõpuks ei jää esemest suurt midagi alles! 

Kui aga puidu pind on kas siis mehaaniliselt või masinate abil puhastatud, siis saab sellele anda vanema materjali pruunika või hallika väljanägemise spetsiaalsete lahuste abil. Muidugi võib vanutatud puitu ka värvida või tõrvata ning seejärel mingi osa pealekantud kihist uuesti maha lihvida, et väljanägemine jääks vana, kulunud, murenenud ja ehe.