Vannitoa disain tähendab rohkemat kui kauneid aksessuaare

04.01.2023

Modernsed vannitoad peidavad endas vahvaid innovaatilisi lahendusi alates leili- ja infrapunasaunast kuni vihmaduši ning mullivannini. Siiski tasub olla hoolas ning vältida elementaarseid vigu, mis võivad kauni ruumi juba mõne aastaga muuta plekiliseks ja niiskuselõhnaliseks. Vannitoa disain peab olema algusest lõpuni läbimõeldud.  

Kõige elementaarsem viga on vannitoa puhul puudulik hüdroisolatsioon, mille tõttu pääseb niiskus konstruktsioonideni, kahjustades neid ning tekitades tülikat hallitust ja ebameeldivat lõhna. Teine puudus on kiirustamine: teinekord kaetakse vannituba rutuga üleni keraamiliste plaatidega, hakates alles siis mõtlema seinasisesele segistile, tualettpoti loputuskastile või seinatugevdustele kappide jaoks.

Samas on keraamiline plaat niiskesse ruumi tõesti praktiline valik nii seina kui ka põrandale. Seda on lihtne puhastada ja disaini valik on tänapäeval juba väga efektne alates džunglist ja glamuursest marmoriimitatsioonist kuni skandinaavialiku minimalismi või Hispaania ja Itaalia lennukate mustriteni. Üha sagedamini leiab pesemisruumide seintel ka puitu, tapeeti, bambust ja roogu, mida täiendavad toredad disainielemendid piltide ja taimede näol – muide, taimed ja aknad pesuruumis on viimaste aastate suur trend. Seinamaterjalid peavad olema kindlasti niiskuskindlad või lakitud veekindla lakiga.  

Vannitoa mööblile on veidi teised nõuded kui magamistoa omale. Niiske ruumi sisustus peab olema sellele ruumile kohaselt vastupidav, funktsionaalne ning lihtsalt puhastatav. Kapid ja kraanikausi tasapind võivad toetuda põrandale või olla seinale kinnitatavad, kuid viimase lahenduse eeliseks on, et märjaks saav põrand ei kahjusta aegamööda mööblit. Samuti on ju põrandapesu lihtsam, kui mööblijalad ette ei jää. Sahtlid olgu mugavad käepidemeta push-open süsteemiga, siis avanevad need hääletult ega jää kitsamas vannitoas ette.

Vältida tasub saepuruplaadist kappe ja töötasapindu. Täispuidust mööbel on tegelikult väga tugev ja ilus ning kui on soov seda kasutada, tuleks see katta niiskust hülgava lakiga, mida aeg-ajalt peaks värskendama. Samas on olemas ka kauakestvamad lahendused, näiteks plastikust mööbel või spetsiaalselt töödeldud puit. Kindlasti peab olema täiesti veekindel aga kraanikausi lauapind. Selles osas on populaarsed valikud on looduskivi, klaas, keraamiline plaat või plastik. Vann võiks olla glasuuritud – see ei kulu ega kriimustu ning säilib kaua aega ilusana.