Välisvoodrilauda valides eelista kuusepuitu

02.07.2022

Välisvoodrilaua materjalina kasutatakse põhiliselt kuusepuitu, mis on männipuidust tiheduselt ühtlasem ja kestvam ning „mängib” niiskuse mõjul vähem. Kuusest välisvoodrilaud ja selle viimistlus püsib tänu sellele pikemaajaliselt kaunina. 

Kuusk muutub ajapikku kuivades vastupidavamaks ega vaja seetõttu eelnevat immutamist puidukaitsevahendiga. Küll aga tuleb puit kruntida ehk katta sine- ja hallitusvastaseid toimeaineid sisaldava kruntvärviga. 


Seejärel tuleb valida kas silehööveldatud või saepinnaline voodrilaud. Saepinnaline voodrilaud imab endasse oluliselt rohkem värvi, mis tungib sügavale puidupooridesse ning see tagab värvikihi topelt pikema eluea. Ehk ülevärvimist ei pea nii tihti tegema. Samas haagib kergelt kare pind enda külge ka tolmu ja mustust, mis võib rikkuda fassaadi üldmulje. Siledaks hööveldatud voodrilaua hooldus on lihtsam, ent samas tuleb puitu tihedamalt värskendada. 

Tänapäeval on võimalik tellida voodrilaudaprofiile väga laias valikus. Laua paksusest ehk läbimõõdust sõltub aga niiskusrežiimi ühtlus. Mida paksem laud, seda stabiilsem laud. Mida õhem laud, seda kergemini tekivad kõverdumised ja lõhed. 

Voodrilauad on olenemata pinnaviimistlusest niiskuse suhtes tundlikud, eriti teeb neile kirja kaldvihm ning maapinnalt ülespritsiv vesi. Seega võiksid hoone vundament ning räästad olla võimalikult laiad, et kaitsta puitfassaadi. Lisaks saab hoone fassaadi kaitsta ja selle eluiga pikendada korraliku hooldusega ning akende veelauade, liistude ja piirdelaudade, vihmaveerennide ja äravoolutorude paigaldusega.