Valgustid olgu eelkõige silmasõbralikud, aga laheda disainiga!

02.09.2021

Valgustus on väga oluline nii meie tervise, aga samas ka ruumide sisekujunduse seisukohalt. Selge on see, et üks valgusti ühe ruumi kohta on kaasaegsete normide kohaselt liiga vähe.

Mõttekas on jagada tuba lampide abil tuba tsoonideks, et käsitöö- ja lugemisnurgas oleks valge ja silmasõbralik raamatuid lugeda, kududa või puslet kokku panna, samas kui diivanil televiisorit vaadata ning muusikat kuulata on pigem mõnus mahedamas valguses. Siinkohal on hea teada, et külm tugev valgus on abiks keskendumisel ja annab energiat, seevastu soe mahe valgus edastab ajule lõõgastumissignaali.

Üldlamp reeglina kontorilaua valgustamiseks ei sobi, sest lugemiseks mõeldud lamp peab olema seadistatav sobivasse asendisse, et valgus kataks ära kogu vajaliku ala. Kuna üldvalgustus ei jaotu ühtlaselt ning tekitab varje, väsitab see ka palju enam silmi.

Valgust ei tasu suunata ekraanidele, sest sealt kipub see vastu peegeldama ning samuti silmi väsitama. Selle asemel võib kasutada peidetud või süvistatud mahedamat valgustust. Hea lahedus on timmerdatav valgusti, mida juhtides saab valida silmale sel hetkel kõige mõnusama valguse. 


Kindlasti tuleks ruumide valgustusprojektile mõelda enne viimistlustöid ning nõus tasub pidada näiteks valgustipoe spetsialistiga. Samuti annab ta ka nõu energiasäästu osas, näiteks tänapäevased LED-valgustid paistavad silma oma pikaealisuse ning vähese energiakuluga. LED-ide võlu on ka võimaluses tänu madalale sisetemperatuurile kasutada neid väga erinevates põnevates lahendustes alates klassikalistest retrotüüpi lambidisainidest seina sisse süvistatud või puidust ja riidest valmistatud valgustiteni. Ettevaatlikum tuleb olla halogeenvalgustiga, mille puhul on oht saada kõrvetada või isegi oht tulekahju tekkimiseks, kui pirnile on liiga lähedal tuleohtlik materjal.

Niisketesse ja märgadesse ruumidesse valgustust valides tuleb jälgida ohutusnõudeid ja IP-kaitseastet. Näiteks ripplakke sobib paigaldada niiskuskindlad (alates IP44) ja põrandasse veekindlad (alates IP65) süvisvalgustid. IP-number näitab elektriseadme kaitstust tolmu (esimene number koodis) ja vee (teine number koodis) vastu. LEDide tulekuga on saabunud meile vattide (W) kõrval veel mõned olulised näitajad nagu valgusvoo ühik (lm), valgustemperatuur (K) ja värvieraldusindeks (CRI). 

Värvustemperatuurid (kelvinites):

1500-2000 – tuletikk, küünlavalgus
2650-3000 – hõõglamp (40W–500W)
2000-3200 – päike: tõus ja -loojang
3200-7500 – luminofoorlamp
5500-6500 – päevavalgus
9000-12000 – taevasina, külm valge