Treppi kavanda hoolikalt, et tulemus oleks kena, praktiline ja ohutu

22.06.2021

Trepid on loodud mugavaks ja turvaliseks liikumiseks hoone korruste vahel ning seetõttu on oluline kaasata trepi planeerimisse oma ala meister. Temalt saab praktilisi soovitusi, häid mõtteid, erinevate disainide näiteid ning samuti on ta kliendi kõrval alates kavandamisest kuni trepi valmimiseni. 

Üldises plaanis paneb trepi disaini harilikult paika arhitekt, aga kui ehituse käigus tekivad planeeringusse muudatused või uued ideed, võiks kaasata oma ala spetsialisti, et jälgiks, et trepp tuleks ohutu ning vastaks nii tellija soovidele kui ka tehnilistele nõuetele. Trepp peab olema valmistatud mõõtude järgi, mugava ja turvalise astmelaiuse ja -kõrgusega ning piisavalt lauge. Liiga järsk trepp ei ole mugav ning võib tekitada traumaohte näiteks vanematele inimestele või pisematele lastele. 


Levinumad treppide tüübid on I-kujuline ehk sirge, L-kujuline ja U-kujuline trepp, aga muidugi saab tellida trepimeistrilt ka keerdtreppe ning erilahendustega treppe – vastavalt trepihalli või esiku ruumikusele ning tellija maitsele ja rahakotile. Lihtsamad trepid on okaspuidust nagu mänd ja kuusk, populaarsed on ka kask, saar ja tamm. Treppi võib ehitada ka eksootilisemast puidust nagu pöök, tiik või Kanada vaher. Viimistluses kasutatakse harilikult õlisid, lakke, peitse ja värve.

Hoone rekonstrueerimise puhul tasuks juba enne tööde algust planeeritav trepiava üle mõõta ja reaalselt paika panna. Ei oleks ju hea, kui alles lõppjärgus avastate, et trepi jaoks ei olegi piisavalt ruumi! Kui on plaanis trepi arvelt ehitada suuremaks näiteks vannituba või köök, võib see ruumi vähendamine muuta trepi astmestiku järsemaks ning trepi enda kitsamaks. Sellega tasub olla ettevaatlik. Tavapärane astmekõrgus on 160-180 mm ja laius 150-300 mm.

Trepi juurde käib ka käsipuu, mille puhul on täna trendiks kasutada klaasi, aga samuti on endiselt populaarsed ka traditsioonilisemad puidust nikerdatud ning metallist või sepistatud käsipuud. Samuti saab näiteks astemete või käsipuu sisse paigaldada LED-pirne. Väga praktiline lahendus ehitada trepi alla kapid, sahtlid või panipaigad, kasutades ära muidu kasutamatult seisva ruumi.