Tapeedivahetus on kõige lihtsam moodus anda kodule värske nägu

23.09.2021

Tapeedivahetus on lihtne ja soodne pisiremondivõimalus, kui kodu hüüab väikese värskenduskuuri järele. Algus võib olla veidi vaevarikas, kuid tulemus toob see-eest koju uue hingamise. 

Kõigepealt tõstke mööbel kas teise tuppa eest ära või nihutage toa keskele kokku. Seejärel tuleb hakata vana tapeeti eemaldama – kas vanamoeliselt vee, noaga ja pahtlilabidaga või pigem kasutada tänapäevast poes müüdavat tapeedieemaldusvahendit, mis eemaldab lihtsa vaevaga tselluloosi- või tärklisekliistriga seinale kinnitatud vana tapeedi. Selleks tuleb vahend kanda rulliga seinale ning pärast tapeet paanihaaval seinalt maha tõmmata.

Seejärel ootab ees konaruste tasandamine pahtli abil, mida on mugav osta valmispahtlina. Kuivanud pahtli kõrgemad kohad tuleb liivapaberiga maha lihvida. Kui augud seintes on suured, siis tuleb alguses kasutada tugevamat pahtlit, samas väikeste täkete puhul piisab peenest viimistluspahtlist. Kui sein näeb välja piisavalt sile ning pahtel on igati kuivanud, on käes aeg kruntimiseks. Kruntvärvi kasutatakse seetõttu, et pahtel ei imaks oma pooridesse liiga palju tapeediliimi. Samuti on tänu krundile järgmine kord lihtsam tapeeti eemaldada.

Kui sein on puhas, pahteldatud ja krunditud, on aeg tapeedipanekuks käes. Tapeete on palju erinevaid materjale alates paberist, fliisist kui looduslike ja ülevärvitavateni ning nendest sõltub ka liimivalik ning nende seinapaneku tehnika. Paberi-, vinüül-, fliis- ja värvitavate tapeetidele kantakse liim tapeedipaani tagaküljele, kusjuures pabertapeedi puhul peab saama liim mõnda aega imenduda.

Tapeedipaneku juures on kõige olulisem paanide sirge seinapanek. Selleks võib joonistada ette püstloodis joone ning kontrollida loodiga iga paani järel selle täpsust. Kindlasti ei tasu aga kõiki paane kohe valmis lõigata, sest kui kuskil juhtub väike nihe või möödapanek, on kogu rullitäis tapeeti rikutud. Samuti võiks lõigatud tapeedipaan olla pigem veidi pikk kui lühike – ülejäänud osad saab hiljem noa või kääridega ära lõigata. Tapeedi seinale panekul on hea kasutada silurit ning harjata see tugevate liigutustega seina külge. Harjamine algab keskosast ja liikuda tuleb servade poole. Kui tapeedile aga läheb kliistrit peale, siis tuleb kõik jäägid kohe puhta riidetükiga ära pühkida, sest see võib jätta kuivades inetud liimijäljed.

Muide, tapeeti ostes kontrollige kaupluses üle, et rullide partiinumber oleks sama, sest elu on näidanud, et erinevast partiist pärit tapeetidel võib olla toonierinevusi.

Toredat remonti!