Suvila ümberehitus aastaringseks elamuks polegi nii lihtne

08.12.2021

Paljud noored inimesed tunnevad huvi, kuidas vanematelt päritud suvemaja või soodsa hinnaga saadud suvilast rajada päris enda kodu. Harilikult vajavad sellised hooned soojustamist ning nende küttesüsteem uuendamist. Aga tõenäoliselt ka aknad-uksed soojustõhusamate vastu vahetamist ning katus ülevaatamist. 

Esmalt tuleb nentida, et paraku tuleb enamasti iga vana hoone rekonstrueerimise puhul ette ehituslikke üllatusi, mis eelnevalt planeeritud ehituseelarve lõhki löövad.

Kuna suvilad on sageli puitkarkasshooned, on need algselt ehitatud vähe soojapidavana ja mitte õhutihedana. Kui aga on soov saada lõpptulemuseks korralike välispiirdekonstruktsioonidega maja, tuleb asendada olemasoleva suvila sisemised ja välimised viimistluskihid ning täiendada konstruktsiooni soojusisolatsiooni, auru- ja tuuletõkkega.

Vana hoone soojustamine on sisuliselt sama kallis kui uue maja puhul, kuid samas normaalselt säilinud seinte puhul on võimalus lüüa uus soojustus suuri muudatusi tegemata olemasolevale majale nii-öelda peale ning täiendada katuse-pööningu soojustust. Põranda soojustamine paraku nõuab enamasti senise põranda ülesvõtmist ning selle täitmist soojustusmaterjaliga. Seega tuleb paigaldada ka uus põrandakattematerjal.

Väga oluline on veesüsteemi olemasolu või rajamise võimalikkus. Kui tegu on vana suvilakohaga, kus on ümberringi elamuteks ehitatud vanad suvilad, on seal tõenäoliselt juba olemas ka nii veevärk kui ka võimalus kanalisatsiooniga liitumiseks. Siiski tuleb ka vee tuppa saamiseks näha vaeva vee- ja kanalisatsioonitorude vedamisel läbi vundamendi.

Küttesüsteemiks on vanades majades harilikult ahi, pliit ja/või kamin, mida täiendasid omal ajal tänaseks väga kulukaks muutunud elektril töötavad radiaatorid või puhurid. Mõistlik ja lihtne valik oleks lisada majja õhksoojuspump, millele lisaks võiks olemas olla puudega köetav kamin, et sellega tõeliselt külmade ilmadega pumbale abiks olla. Tänases kiiresti muutuvas maailmas on mõistlik mõelda dubleeritud küttesüsteemile ehk elekter ja pliit või õhksoojuspump ja kamin on hea valik. Ükskõik, kas valite elektril põhineva küttelahenduse kasuks või ei, vajab igas vanemas hoones kindlasti uuendamast kogu elektrisüsteem. Seda nii tarbimiskindluse kui ka tuleohutuse pärast.


Kui tegemist on pigem vana talumajaga, siis selle puhul on vana materjal ja ajastutruu renoveerimine omal kohal. Aga kui tegemist on nõukogude liidu ajast pärit suvilaga, oleks mõistlik eelistada tänapäevaseid ehitusmaterjale ja moodsaid nutikaid lahendusi.

Suvilate ja maamajade ümberehitused on kindlasti vaja kooskõlastada kohaliku omavalitsuse ja naabritega ning teha korda kogu dokumentatsioon. Kui dokumentatsiooni kohe korda ei tee, võib see hiljem osutuda keeruliseks ja oluliselt kulukamaks. Elamule on esitatud rohkem nõudeid kui suvilale, näiteks peab olema tagatud nõuetekohane veevarustus ja kanalisatsioon, täidetud tuleohutusnõuded ning sõlmitud leping jäätmete äraveoks.