Suurimad vead, mida tehakse kardinate valikul

05.02.2023

Kardinad on kasutusel praktiliselt eesmärgil – kaitseks liigse päikesekiirguse või võõraste pilkude ees. Aga samuti kasutatakse neid silmailuks disainielementidena, mis sobivad kokku seinatooni ja mööbliga, muutes ruumid kaunimaks ning hubasemaks. Tundub lihtne, ent siiski võivad amatöörid teha kardinate valikul mitmeid möödapanekuid, mida hiljem tuleb pikalt kahetseda.

Valesti võetud mõõdud
Ilusad kardinad istuvad akna ees veatult, aga kahjuks on ikkagi näha ka selliseid aknakatteid, mis on liiga kitsad, lühikesed, laiad või pikad. Kuigi kardinate täpse mõõtmise kohta leiab infot internetis guugeldades, on kõige mõistlikum võtta ühendust kardinaõmbleja või kardinamüüjaga.

Materjal, mis on kata teie vajadusi
Kas teie magamistoa aknakate on piisavalt päikesekindel ja laseb rahulikult magada ka kõige erksamatel kevadehommikutel? Ehk oleks pidanud panustama pimendatavale kardinale? Või vastupidiselt elutoa-köögi kardinate puhul oleks ehk pidanud valima veidi kergemast materjalist tekstiilid, mis lasevad tuuleiilil avatud aknast sisse hiilida? Tekstiilist kardin, plastist lahendust, puidust rulood – valik on metsik ja ei tasu kiirustada!

Materjali kvaliteet
Väga tähelepanelik peab olema materjali valikul, sest ebakvaliteetsest materjalist õmmeldud kardinad võivad inetult välja venida ja oma kuju kaotada, pleekida või hakata staatilist elektrit tekitama. Materjal peab olema õige ja aastaid vastupidav, muster ilus ja tegumood õige.

Tehnilistele lahendustele tuleb aegsasti mõelda
Kui soovite paigaldada automaatikaga rulookardinaid, tuleb sellele mõelda varakult, sest lisaks ruloole vajavad ruumi ka elektrijuhtmed ja ajam. 


Kardin peab sobituma kardinapuuga
Võib tunduda, et kardinapuu funktsioon on hoida kardinat akna ees, aga tegu on hoopis omaette sisustuselemendiga, mis peab ühelt poolt sobima nii kardinaga, aga teiselt kogu ruumiga. Kolmandaks peab puu olema piisavalt mugav ning praktiline, et kardinad liiguksid sujuvalt ja hästi. Sarnaselt kardinatele on ka ka kardinapuude puhul olnud läbi kümnendite omad trendid.

Möödapanek disainiga
Volangide ja lehvidega kardin ei sobi kindlasti igasse koju, lisaks koguvad sellised iluvidinad tolmu. Samuti ei sobi kindlasti iga mööbliga puidust ruloo või kirkad tekstiilid. Parima lahenduse saab kindlasti väljaõppinud kardinameistri poole pöördudes või sisedisaineri konsultatsioonile minnes.