Rohelised taimed büroos tõstavad produktiivsust ja aitavad silmadel puhata

22.01.2023

Nii töö kui ka puhkus mööduvad meeldivamalt hubases ja tervislikus keskkonnas. Suurepärane võimalus muuta oma ruumid õdusaks ja rõõmsaks on kasutada interjööris taimi, mis on kasulik nii vaimselt kui ka füüsiliselt, rahustades silmi.  

Hooldatud ja kaunis taimed sobivad igasse büroosse ja tööruumi ning sisekujundajad kasutavad aina enam neid ka oma disainlahendustes, sobitades roheluse nii ruumide tingimuste kui ka töötajate soovidega. Ruumile lisab harmooniat, kui taimed on istutatud ülejäänud sisekujundusega ühtivatesse ühesugustesse lillepottidesse, mis lasevad õite ilul esile tulla ning näevad välja korrektsed.

Samas ei ole kontor kindlasti see koht, kuhu kokku koondada kehva kasvuga taimeäbarikud, mille kasvatamisega inimesed kodus pole hakkama saanud. Sellised taimed ei kaunistanud aknalauda kodus ega tee seda ka töökohas. Kõige lihtsam võimalus ehtida büroo ilusate taimedega on pöörduda oma ala spetsialisti poole, kes kõigepealt leiab roheluse, mis sobib antud asukohta, selle temperatuuri ja valgustingimustega. Seejärel annab ta ka juhtnööre, kuidas neid kasvatada ning hooldada. On taimi, mis vajavad lopsakaks saamiseks minimaalset inimlikku sekkumist.

Muidugi teeb õnnetuks, kui lilled kontoris aknalaual ei õitse, vaid on nirud ja kiratsevad. Selleks tuleb valida taimedele hea asukoht – erinevad taimed vajavad erineval määral päikesevalgust. Kindlasti ei meeldi rohelisusele olla küttekollete ehk radiaatorite või kamina lähistel, aga ka tuuletõmbuses. Ehk siis ei ole neid mõtet asetada ventilaatorite või konditsioneeri alla või sellise akna-rõduukse juurde, mida armastatakse pidevalt lahti hoida. 

Liiga harva kastmise kõrval on ka vastupidine probleem ülekastmine, mille tagajärjel hakkavad lehed kolletuma ning varisevad maha. Topeltpotti asetatud taimede puhul tuleks aeg-ajalt kontrollida, et sinna pole kogunenud liigselt vett. Kui taimepoti alustaldrikus seisab vesi juba rohkem kui 24 tundi, tähendab see, et vesi on üleliigne – muld ei jõua seda enam endasse tõmmata. Kui aga taimede tolmused lehed kuivama kipuvad, tasub neid kuus korra veepritsiga piserdada, et need värsked ja kaunid püsiks.

Edu, rohenäpud!