Nõuanded korteriühistule remondilaenu saamiseks

02.03.2021

Arvatavasti seisab iga korteriühistu teatud hetkel silmitsi tõsiasjaga, et hoone fassaad, aknad, rõdud, koridorid või küttesüsteem vajab värskendust, kuid omavahenditest selleks ei piisa. Ühesõnaga vajab ühistu maja renoveerimiseks laenu. Mida teha, et pangalt positiivne vastus saada?

1. Eeltööd. Finantsasutuste pakutavate kortermajade renoveerimislaenudega saab finantseerida erinevaid ehitus- ja renoveerimistöid ning nendega kaasnevaid ekspertiisi- ja projekteerimiskulusid. Enne taotlust on aga oluline teha põhjalik eeltöö koos eksperdiga maja seisukorrast ja vajaminevatest töödest. Ühistu peab paika panema, millises järjekorras plaanitakse tööd ette võtta ning välja arvutama, kui palju laenu taotleda. Positiivset valgust annab kindlasti see, kui ühistul on endal kogutud teatud hulk finantsilisi vahendeid, mis annab pangale kindlustunde ühistu maksejõulisuse kohta. Ei ole hea, kui planeeritav investeering on ebamõistlikult suur võrreldes näiteks korterite turuväärtusega või kui laen toob kaasa remondifondimakse mitmekordse suurenemise.


2. Elanike nõusolek. Mahukate ehitustööde tõttu võetava laenuga kaasneb kulude kasv ning seetõttu on oluline kõigi korteriomanike arvamus laenu osas. Otsuse remonti tegemiseks ja laenu taotlemiseks võtab vastu ühistu üldkoosolek, kuhu võiks kutsuda panga esindaja, kes vastaks elanike küsimustele laenu suuruse, tagasimaksete ja muude tingimuste kohta. Koos laenuhalduriga saab vaadata üle renoveerimisplaanid ja saada projektile esialgne hinnang. Alati tuleb esitada julgelt küsimusi, sest laenuvõtmine on väga oluline samm! Samuti on tähtis, et ühistu üldkoosolek oleks seadusele vastavalt pädev laenuotsust tegema ehk koos oleks kvoorum ja häälteenamus ning dokumentide vormistamine oleks korrektne.

3. Laenutaotlus ja muud dokumendid. Taotlust on kõige mugavam esitada läbi panga kodulehe või internetipanga. Lisaks uurige kindlasti panga kodulehelt või haldurilt, milliseid dokumente ühistult oodatakse. Sinna hulka kuuluvad näiteks nii ühistu üldkoosoleku otsuse protokoll laenu võtmise kohta, eelmise majandusaasta aruanne, renoveerimistööde hinnapakkumised kui ka majandamiskava ning võimalikult värsked ehitise ekspertiis või energiaaudit. Jälgida tuleb, et kõik dokumendid oleksid olemas, korrektsed ning ühistul ei oleks võlgu, ka mitte kommunaalteenuste pakkujate ees.

4. Spetsialisti kaasamine. Kuna korteriühistul tuleb ehitustööde ajaks leida omanikujärelevalve spetsialist, kes kaitseks nende huve ja aitaks läbirääkimistel ehitajaga, tasuks kaasata järelevalve juba ettevalmistusperioodil. Spetsialist aitaks määrata tööde järjekorra, vaataks üle hinnapakkumised ning muud dokumendid. Kui ühistu soovib saada KredExi toetust, on spetsialisti kaasamine kohustuslik. Vaadake võimalusi KredExi abil laenu saamiseks. (link: https://kredex.ee/et/teenused/elamistingimuste-parandamiseks)

5. Renoveerimistööde hinnapakkumised. Neid soovib pank igale tööle, mille tarbeks laenu taotletakse. Pakkumine peab olema kehtiv ja lähtuma konkreetse töö mahust. Iga töö kohta on vaja võtta vähemalt kaks omavahel võrreldavat hinnapakkumist. Ehitaja valikul lähtutakse lisaks hinnale ka ehitaja senistest edukatest objektidest.

Edu laenu taotlemisel!

Lisades töö portaali Holt.ee saate lihtsalt ja kiirelt erinevaid hinnapakkumisi parimatelt teenusepakkujatelt. Hanke lisamine ja haldamine on sealjuures täiesti tasuta – kogu protsess otsast lõpuni. Samuti on oluline teada, et Holt.ee on teenusepakkujatele soodsaim hankeportaal Eesti.

Kõik tööd saavad tehtud!