Naturaalne looduskivi on alati moes

12.10.2021

Kuigi viimased mitukümmend aastat on ehitussektoris toimunud erinevate kunstmaterjalide suur võidukäik, hakkab inimeste teadlikkus kasvama ka keskkonnasõbralike ja kaunite looduskivide osas, mida kasutatakse nii kodu põrandateks, kaminate ehitamisel, mööblina ja köögi tasapindadena kui ka hoovis skulptuuride, aiatee ning trepiastmetena. 

Looduskivimaterjale on maailmas tuhandeid, arvatakse, et koguni 5000 ringis. Eesti on looduskivide osas vaene, kuid meile tuuakse neid nii Hiinast, Peruust, Indiast, Brasiiliast jne. Nii saabki maailmamastaabiga võrreldes küll väikest, aga piisavat osa looduskive soetada Eesti edasimüüjatelt, kes müüvad näiteks liiva-, kilt- ja paekivi, graniiti, marmorit ja kvartsiite. 

Looduskivide valikul on oluline teada nende erinevaid omadusi, sobivust sise- ja välisruumidesse, niiskesse või pritsmerohkesse keskkonda ning orienteeruda, kuidas ja millega neid koos kasutada ning hooldada. Just hooldus on väga oluline, sest erinevad kivid reageerivad erinevalt näiteks aluselistele ja happelistele ainetele. Seetõttu tasub enne looduskivi ostmist rääkida mõne oma ala spetsialistiga, kes annab nõu, kuhu milliseid kive tasub paigaldada ning kuidas täpselt nende hooldus peaks toimuma.

Kuna looduskivid on väga eriilmelised, kaunid ning silmapaistvad, püütakse sageli nende mustreid kunstkivide valmistajate poolt järele teha. Kahtluse korral tasub taas kaasata spetsialist. Kahtlus võib tulla näiteks sellest, kui materjal on liiga korrapärane või mõni muster kordub mitmel plaadil järjest, sest loodus ei loo kunagi ühesuguseid mustreid. Looduskivi on unikaalse tekstuuriga ning kahte ühesugust toodet ei ole kogu maailmas.

Elegantne ja naturaalne looduskivi peab ajas suurepäraselt vastu ning on alati moes. Hinnalt on muide nii mõnedki looduskivid samas hinnaklassis või soodsamadki kunstmaterjalidest.