Millest alustada korteri renoveerimisel?

26.04.2022

Keskmiselt umbes iga 7-10 aasta tagant tekib vajadus või soov oma kodu uuendada ja remontida. Mida aga peaks enne remondi tegemist teadma ja millele keskenduda?

Kõigepealt tuleb paika panna vajalike tööde eesmärk ja maht, sest remont tähendab sõnana erinevate inimeste jaoks erinevaid asju.

Sanitaar-, euro-, või kapitaalremont?

Sanitaarremont tähendab seda, et tehakse minimaalses mahus viimistlustöid. Värvitakse laed või seinad, vahetatakse tapeet, uuendatakse vannituba puhastades keraamiliste plaatide vuuke või neid uuesti vuukides jne. Enamasti piirdutakse töödega, mis aitavad kodul uuendada veidi välisilmet ja peita / parandada võimalikke pragusid või näiteks niiskuskahjustusi.

Populaarseks saanud ja kasutusele võetud sõna „euroremont“ tähendas algselt peamiselt seda, et tubade probleemsemad lae- ja seinapinnad kaeti kipsplaatidega, kasutati tahveluksi, vahetati aknad, põrandakate jne. Lõpptulemusena tehti sisuliselt kogu siseviimistluse väljavahetamine täies mahus. Nüüd kasutatakse pea iga kvaliteetsemalt tehtud remonttöö osas sõna euroremont. Tänasel päeval tähendab see rohkem seda, et seinad ja laed üritatakse sirgeks ajada ja tänapäevane ilme saavutada.

Lisaks kasutatakse ka mõistet “kapitaalremont” mis enamasti tähendab maksimaalset uuendamist alates küttesüsteemidest, sanitaartehnikast, akendest, ustest, põrandakatetest jne. Kui varem teostati kapitaalremont umbes iga 15-20 aasta tagant siis järjest kvaliteetsemate materjalide ja tehnika tõttu võib kapitaalremondi vajadus tekkida ka mõnevõrra hiljem.

Olenemata sellest, millises mahus remonti teha peaks lähtuma reaalsest vajadusest ja mitte üle investeerima. Pole ju mõtet iga prao puhul kohe sein kipslaadiga katta, sest on mitmeid teisigi lahendusi, mis pragude probleemi peita aitab.
Pigem on oluline mõelda, millist eesmärki remont saavutada aitaks? Kas on mõistlik uuendada küttesüsteemi, näiteks radiaatorid uuemate kaasaegsemate vastu vahetades või hoopis uuendada elektrijuhtmeid? Millist emotsionaalset või praktilist väärtust remont kokkuvõttes pererahvale annab? Kui põhieesmärk teada siis on palju lihtsam kirja panna need tööd, mis konkreetse remondiga on vajalik teostada. 

Mõned nipid korteri korrastamiseks leiad siit

Eelarve ja ajakulu

Korteri renoveerimine on kulukas ja ajamahukas ettevõtmine. Seda enam on oluline enne ehitamise või renoveerimisega alustamist läbi mõelda eelarve raamistik ning terviklahendus, et tulemus saaks nauditav ega oleks rahakotile liiga valus. Mõnel puhul saab olemasolevast midagi säilitada, mõnel puhul otsustatakse üht-teist ise teha ja sellisel juhul on kogukulu väiksem. Küll aga tasub arvestada, et korteri renoveerimisel võib ette tulla üllatusi ning on mitmeid töid, mis nõuavad õppinud spetsialiste.

5 soovitust, kuidas korteri remondi eelarve kontrolli all hoida:

– Tee eeltööd ja tutvu hindadega

– Sea endale ja korteri remondi eelarvele piirid

– Küsi mitu hinnapakkumist

– Töid teostava ettevõtte taustakontroll olgu põhjalik

– Ära kaldu esialgsest plaanist kõrvale

Kas renoveerida korraga või sammude kaupa?

Millal on hea mõte teha ehitustööd korraga ja millal saab neid jagada pikema aja peale?

Kapitaalremondi puhul on vajalik teha ehitustööd kiirelt ja korraga, sest teatud aja jooksul ei ole ruume ehitustööde tõttu võimalik kasutada. Kui on vaja ka ruum ümber planeerida, on kapitaalremont sageli ainsaks võimaluseks.

Sanitaarremonti saab aga mitmeks osaks jagada väiksema vaevaga. Etapikaupa tegemine on hea valik siis, kui kogu remonti ei saa korraga teha.

Kolme- ja enamatoaliste korterite puhul tähendab üks-tuba-korraga lähenemine, et sanitaarremondil näiteks seinte pahteldamisega tekkiv tolm jõuab tahes-tahtmata ka teistesse ruumidesse ja elukorraldus on remonditööde ajaks vaja natuke ümber mängida.

Meie soovitus on võimalusel teostada remonditöid pigem suuremas mahus ja korraga. Samm-sammult alustatud remonditööd kipuvad tihti ka venima palju pikemaks, kui esialgu planeeritud…

Teha ise või palgata professionaal?

Kõik remonditööd peavad saama korralikult tehtud. Vaja on veenduda, et kasutatud on õigeid materjale, töövõtteid ja kõike muud, et sama tööd ei peaks hiljem uuesti ette võtma.
See on ka peamiseks põhjuseks, miks ise tegemise asemel professionaalide poole pöördumine võib pikas plaanis mõistlikum olla.
Kogenud töömeestel on olemas vahendid ja oskused, et vajalik töö saaks ühe jutiga ja korrektselt tehtud.

Allikas: sisustusweb.ee, moodnekodu.delfi.ee, majaehitaja.ee

BRG Ehitus OÜ, https://www.brgehitus.ee