Millal on käes õige aeg kortermaja rekonstrueerimiseks?

06.01.2022

Eesti vanemad kortermajad on jõudnud ikka, kus on mõistlik üle lasta vaadata nii ehituslikud konstruktsioonid kui ka tehnosüsteemid. Kindlasti ei tohi oodata, kuni remont muutub juba vältimatuks ning erinevate vajalike tööde hulk kuhjub. 

Kõige mõistlikum on lasta hoone terviklikult ekspertidel ära hinnata ning seejärel otsustada, kas võtta ehitusfirmadelt tervikpakkumine või hakata rekonstrueerima osade kaupa. Jupikaupa remonditegemine on kindlasti kallim, sest mitmed väljaminekud tuleb teha mitmekordselt, näiteks maksta topelt katusevahetuse ja fassaaditööde jaoks tellitavate tellingute rendi eest. Samuti saab enamasti tervikrekonstrueerimise puhul pankadelt laenu parematel tingimustel ning ka KredExi meede kompenseerib olulise osa remonditöödest. Et saada KredExi toetust, tuleb ette võtta nii katuse ja fassaadi soojustamine, kütte-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemi uuendamine, akende vahetus ning soetada soojustagastusega ventilatsioonisüsteem. 

Hästi rekonstrueeritud kortermaja eluiga pikeneb oluliselt ja sellisel hoonel on võimalik saavutada küttekuludelt enam kui 50% säästu. Terviklik remont annab lisaks majale uue välimuse, tõstab kinnisvara hinda ning muudab sisekliima tervislikumaks.

Huvitaval kombel on sõiduauto ja selle detailide puhul loomulik, et auto tõrgeteta kasutamiseks on vajalik masina perioodiline hooldamine ning remont. Sama kehtib tegelikult ka kodu puhul. Korteriomandi- ja korteriühistu seadus panebki korteriühistutele kohustuse koostada hoone majanduskava, mida oleks mõtekas teha pikemas ajalises mastaabis ning lisaks suurematele ja silmapaistvamatele hädavajalikematele töödele võiks see sisaldada ka näiteks elukeskkonna meeldivamaks muutmise ning energia kokkuhoiuga seotud töid, olgu neiks siis kõnniteede ja parkimiskohtade ehitamine või korterite sisekliima parandamine. 


Kõigi vajaduste ja soovide kaardistamisega käsikäes tasub kohe selgitada välja ka hoone omanike võimalikud finantseerimisallikad ehk milline laenukoormus teie maja elanikele üldse sobida võiks? Ja kui rekonstrueerimistööd on plaanis alles aasta või paari pärast, oleks mõistlik remondifondi kogumist alustada koheselt.

Oluline on õige ehitaja valik

Sageli kiputakse ehitaja valikul kalduma kõige soodsama hinnapakkumise poole, mis võib tulla töökogemuseta ettevõttelt, kes kasutab odavaid materjale ja ei oskagi oma tööd ehk nii professionaalselt kui ühistu eeldab. Nii aga ähvardab oht, et planeeritud soojusenergia kokkuhoidu ei õnnestu saavutada ning tulemus jääb ka muus osas vajaka. Seega tasub pühendada aega ettevõtete taustauuringuks, vaadata üle pakkujate varasemalt renoveeritud objekte ning suhelda nende juhatusega õige informatsiooni saamiseks.

Projekti õnnestumisel mängivad põhilist suurt rolli ehituse peatöövõtja tugevus, omaniku teadlikkus ja julgus kaasa rääkida ning kvalifitseeritud omanikujärelevalve põhjalik töö. Kindlasti pole aga mõtet hoone värskendamist enam edasi lükata, sest tänased kerkinud kütte- ja energiakulud maksavad pikemas perspektiivis rohkem, kui kortermaja võimalikult kiire energiatõhususe tõstmine.