Miks kasutada tööstuslikult viimistletud puitmaterjali?

03.08.2022

Välitingimustes kasutuses oleva puitmaterjali eluiga sõltub sellest, kuidas puitu on eelnevalt töödeldud. Kui puitmaterjal on immutatud puidukaitsevahendiga ning seejärel tööstuslikult värvitud, on tegemist väga pikaealise materjaliga. Põhjus lihtne: tööstuslik pinnaviimistlus annab voodrilauale kvaliteetse ja kauakestva lõpptulemuse ning ühtlase välimuse aastateks. 

Ja kuna voodrilaua tööstuslik värvimine toimub siseruumides, on seal loodud õiged tingimused: ühtlane temperatuur ja õhuniiskus ning kaitstus tolmu eest aitavad samuti kaasa puitmaterjali ea pikenemisele.


Kusjuures immutus ei olegi vajalik iga puiduliigu puhul. Siin võib tuua näiteks kuusest välisvoodri puhul, sest kuuse rakud sulguvad kuivades, muutes puidu bioloogiliselt vastupidavamaks. Seega ei vaja kuusk eelnevat immutamist puidukaitsevahendiga, vaid piisab, kui tööstuslikul värvimisel katta voodrilauad esimese kihina kohe sine- ja hallitusvastaseid aineid sisaldava kruntvärviga. Teise kihi võib lasta samuti tehases peale kanda, aga võib ka ise värvida. Esimesel juhul on oluline katta hiljem värviga siiski kinnitusvahendite pead ja saetud servad.

Millist värvitooni valida?

Tehnoloogia valimisest keerulisemaks võib osutuda õige värvitooni valmimine. Värvitoonide valik on äärmiselt lai ning kindlasti üheks valiku kriteeriumiks on hoone teiste osade (vundamendi, avatäidete ja katuse) värv. Üldjoontes on aga nii, et mida tumedam või erksam on toon, seda enam mõjutab seda UV-kiirgus. Seega pikaealisemad ehk päikesekiirgusest vähem mõjutatud on pastelsemad ja heledamad toonid.

Kindlasti tuleb ka arvestada sellega, et värvikaardil olev toon ei ole 100% see, mis lõpptulemusena puidul paistma jääb. Reeglina on siiski värvikaardi toon veidi teise läike ja tooniga, sest alusmaterjalid (puit versus paber) on ju erinevad. Täpselt sama tooni saamiseks tuleb kasutada puidule värvitud näidiseid. Aga siin ka samuti oluline aluspind – kas see on saepinnaline või siledaks hööveldatud.