Mida panna tähele uue aia valikul?

25.06.2021

Kena ja terve aed ning kriuksumiseta liikuv värav on tubli pererahvaga kodu visiitkaart. Suvi on just õige aeg selleks, et vaadata üle oma kodu piirded ning vastavalt vajadusele teha väike läbi remont või tellida hoopis uus aed. Aga millist aeda valida ning mida erinevate materjalide juures arvestada? 

Enamasti soovivad inimesed võimalikult murevabasid lahendusi ehk siis kõige mugavam on kutsuda koju spetsialist, kes vaatab senised piirded üle, teeb pakkumise olemasoleva aia ja väravate parandamiseks-värskendamiseks või täiesti uue aia ehitamiseks. Kindlasti ei tasu siinkohal loota, et keegi selle töö tasuta ära teeb – aia ehitamine võib osutuda päris suureks väljaminekuks, aga kõige olulisem on muidugi aia kestvus ja vastupidavus ilmastikule ning ajahambale.

Materjalide valik on väga lai, mis tähendab seda, et igaüks leiab kindlasti endale meeldiva lahenduse. Välimusest ja hinnast olulisem on materjali kvaliteet ning tehnilised näitajaid. Eesti populaarsed keevispaneelaia puhul vaadake alati traadi jämedust – mida jämedam on traat, seda vastupidavam ja ilusam aed tuleb. Ehk pigem võimalusel valida 5 mm traat või 4 mm, aga mitte mingil juhul 3 mm – see jääb nõrgaks ja võib juba esimeste aastatega kotti vajuda. Samal põhjusel tasub traatide auke jälgida – liiga suured augud teevad nõrgaks kogu konstruktsiooni.

Puidust aia puhul on tähtis postide paksus. Reegel on lihtne: mida kõrgemat aega planeerite, seda suurem võiks olla posti ristlõige ehk seda tugevam võiks post ka olla. Aia kõrgus tuleneb nii omavalitsuse nõuetest kui ka oleneb majaomaniku soovist ja eesmärgist – kõrgem ja tihedam aega kaitseb paremini võõra silma eest. Lippide disaini valik on suuresti maitseasi – kas harilikud siledad või tipust teravad või hoopis kaarde lõigatud kujuga. Väga kenad on ka metallist ja sepistatud aiad, kuid nende hind võib kujuneda suhteliselt kõrgeks. Samas on tegemist väga pikaealiste lahendustega. 

Aia ehitamisel või värskendamisel tasub mõelda ka väravatele – kas teile sobib käsitsi liigutatav autovärav või oleks ehk aeg asendada käsitöö automaatikaga ning edaspidi saaks värava avada toast, autost väljumata või mootorrattalt maha tulemata? Seda enam, et automaatikasüsteemide hinnad on täna kättesaadavad juba kõigile. Turvalisuse mõttes oleks muidugi ka hea, kui väravad oleksid lukustatavad.

Edu aia planeerimisel ja ehitamisel!