Mida jälgida fassaadimaterjali valikul?

31.07.2021

Hoone fassaad on nagu teie kodu visiitkaart, mida külaline või lihtsalt mööduja esimesena märkab. Ja see esmamulje võiks ju olla positiivselt meeldejääv. Fassaadimaterjalide valik on lai ning tekib küsimus, et mida eelistada ning mida üldse jälgida valikut tehes?

Kindlasti on oluline omaniku isiklik maitse ning ümbruskonna ülejäänud hoonete välimus, sest üldiselt hoitakse ikka elamupiirkondades välisviimistluse osas sarnast värvigammat. Siiski tasub mõelda valikud korralikult läbi ning eelistada võimalikult hooldusvaba lahendust, sest fassaadi pesemine ning hooldamine iga mõne aasta tagant on tüütu ja aeganõudev. Seega võiksid eramajade omanikult julgemalt vaadata kortermajade ning ärihoonete puhul kasutatavate materjalide poole, näiteks on valikus kiviplaadid, tsementkiudplaadid. tellis, valtsplekk ning erinevad isepuhastumisvõimega materjalid.

Kuigi väga levinud on eramajade fassaadide puhul puit ning krohv, vajab puitfassaad pidevalt tegelemist, seda tuleb värvida, hooldada ning vajadusel remontida. Ja heledad krohvipinnad vajavad samuti mõne aasta tagant puhastust või ülevärvimist. Krohvi osas on mõttekam valida selline materjal, mis ei pleegiks, tuhmuks ja püsiks võimalikult kaua ilusana. Levinumad värvilahendused on täna Eesti inimeste seas tumehall, hall ja tumepruun, mida siis seotakse kirkamate toonidega.

Üldjoontes võiks maja välisilme võiks kesta kaunina kuni 15 aastat, aga selleks peab olema välisviimistluse tegemisel kasutatud õigeid materjale ning töömetoodikat. Ainult kvaliteetse materjali kasutamine tagab, fassaad jääb aastateks ilus ega tekita muresid. Ja nagu öeldud, on tänapäevased välisviimistluse materjalid täiustatud ka isepuhastumisvõimega, mis tähendab, et fassaadi ei pea eraldi pesema. Pigem panustada alguses veidi rohkem, kui saada see-eest kauakestev ning muretu lahendus!