Mida arvestada õuevalgustite valikul?

16.04.2023

Terrassil, rõdul või varjualuse all õues on mõnus istuda, kuid hämara saabudes kipub enamasti pelgalt küünlavalgusest väheks jääma. Seega tuleb hoolikalt läbi mõelda, kuidas mõnusat istumiskohta praktiliselt ja samas hubaselt valgustada. Anname mõned nipid. 

Valgustus ei tohiks olla liiga kontrastne
Valgustus peaks looma rõdul või terrassil hubase tunde ning rõhutama näiteks kaunist fassaadi, mööblit või taimi. Seega tuleks ilusatele objektidele suunata teravam valgusvihk, ent üldjoontes võiks siiski välisvalgustus olla mahe ning kodune.

Varjud võivad rikkuda kogu hea plaani 

Välisvalgustust ei tohiks lõplikult paika panna ainult päikese käes, vaid tegema enne lõplikku otsustamist peaproovi ka sellistes oludes, milles seda hakatakse reaalselt kasutama. Näiteks võib valgustus ootamatult hakata klaas- või metallpindadelt tagasi peegeldama ja silma kiirgama. Samuti võivad tekkida pahaaimamatult koledad varjud mööblilt või hoone fassaadilt.

Ärge unustage kvaliteeti ja energiasäästu!
Nii nagu siseruumide puhul on ka välisvalgusti osas tähtis kvaliteet: lambid peavad taluma järske temperatuurimuudatusi, niiskust, vihma, jääd, lund ja UV-kiirgust. Ja kindlasti jälgige lisaks nendele näitajatele ka energiakulu, et mitte end lõppkokkuvõttes liigse valgustatuse eest segaseks maksta. Seda enam, kui vahel peaks ununema õuelamp terveks ööks põlema. 

Ohutus olgu omal kohal
Valgustuse paigaldusel tasub olla väga hoolikas (või lasta töö ära teha eksperdil), et selle kinnitused või juhtmed ei jääks segama uste ja akende avamist ning sulgemist. Et valgusti oleks piisavalt kõrgel ega segaks terrassil igapäevaelu. Ja et juhtmed ja lülitid poleks pisikestele lastele käeulatuses.

Juhtimine läbi nutiseadme  
Õuevalgustuse saab ühendada Targa Kodu süsteemiga ning juhtida seda läbi nutiseadme rakenduse, samuti võiks kasutada taimerit ja timmerdamise võimalust. Ka anduriga lambid on teinekord omal kohal, et mõelge, kas viitsite pidevalt käsi plaksutada, kui andur iga mõne minuti tagant valgustuse ära kustutab. 

Seega – rohkem läbimõtlemist ja testimist, aga rõdu- ja terrassivalgustus on kindlasti mõnus lisa teie kodule!