Liikumisanduriga valgusti on hea turvaelement

31.07.2022

Valgusti liikumisandur on kui väike elektrooniline silm, mis tuvastab liikuvate objektide poolt kiirgavaid infrapunalained ning paneb liikuva „sooja“ objekti nagu inimesed ja loomad avastades tuled põlema. Enamik liikumisandureid töötab vaateväljas 240 kraadi. Mida liikumisanduri valikul jälgida?

Liikumisanduritega valgustid on väga erineva kuju ja parameetritega, aga ühed olulisemad näitajad on nende puhul katvuspiirkond ja tundlikkus. Mõned andureid tajuvad liikumist raadiuses 360 kraadi, samad on teistsuguseid, mis on mõeldud suunamiseks otse uksele, väravale või mõnele konkreetsele objektile. Hea on andur suunata õues valgustama ka näiteks kõnniteed, treppe, terrassi, tiiki, parklat või majaesist.

Reeglina saab sellise valgustuse andureid ise seadistada: kui sügav pimedus aktiveerib valguse, kui kaua valgusti põleb pärast süttimist, kui tundlik üldse andur on, millistel kellaaegadel või millises vahemikus ja kui suurtele-väikestele ning soojadele objektidele üldse reageerib. Energiakokkuhoiu mõttes tasub näiteks suvistel valgematel aegadel keerata andur vähemtundlikuks. Sisevalgustite valimisel tuleks aga jälgida, kui tugeva klõpsatuse andur tööle hakates teeb, sest vaikses pimedas ruumis võib see kõlada valju ja ehmatavana. Olemas on ju tegelikult ka hääletud andurid.

Mugavad on selliseid liikumisanduriga lambid, mis on varustatud akuga ega vaja tüütut juhtmete vedamist. Nii saab valgusti paigaldada vajalikku kohta, tundmata murelt üle seinte või lae jooksvate inetute kaablite pärast. Kindlasti võiks anduriga valgustites kasutada säästlikke LED-pirne, mis suurendavad aku vastupidavust. Või eelistada päikesepaneeliga andurit, mis säästab tänaste kõrgete elektrienergiahindade valguses tarbimist.

Kuna ühelegi elektroonikavidinale ei meeldi olla vihma ega päikese käes, tasub õuevalgustile leida koht rõduserva või katuseräästa all. Lamp tuleb kinnitada kindlalt ning jälgida, et see poleks suunatud basseini, õhksoojuspumba või soojapuhuri peale. Andur reageerib soojusele ning võib temperatuuride pidevas kõikumises rikki minna.