Kumba eelistada: leilisauna või infrapunasauna?

03.03.2023

Eesti inimene on suur saunaarmastaja, elagu ta linnas või maal, korteris või eramajas. Pole ka ime, sest kliima on meil parasjagu jahe ning saun parandab tervist. Aga millist sauna eelistada – puiduküttel traditsioonilist kerist, elektrikerist või hoopis infrapunasauna?

Elektri- ja puukerise leilil tegelikult enam suurt vahet ei olegi, vaid leiliruumi niiskus/kuivusaste ja temperatuur oleneb pigem saunaehitusest ning kerise võimekusest. Küll aga võib öelda, et vaatamata elektrihindade trikitamisele on aina populaarsemad elektrikerised, sest inimesed on mugavad: nii ei pea nad tegelema küttepuude tellimise ega tuha koristamisega. Piisab nupulevajutusest või telefonirakenduses sauna küttepanekust ning ongi mõnus.

Samamoodi kasvab aga populaarsus infrapunasauna osas, mis ei köe nii kuumaks ning kus on hea pikemalt tervisevanni võtta. Kui tavalises puu- või elektriküttega saunas kasutatakse soojuse ülekandmiseks inimkehasse kuuma õhku, siis infrapunane kiirgus soojendab keha kudesid. Seda meetodit kasutatakse raviotstarbel, kutsudes nii esile tavasaunast oluliselt intensiivsema higistamise kõrgest temperatuurist tuleneva ebamugavuseta. Samas aga vabaneb organism läbi higistamise jääkproduktidest ning väheneb väsimus ja stressi. Madalam temperatuuritase sobib hästi ka neile, kellele mõne haiguse tõttu on kõrged temperatuurid või nende järsk vahetus vastunäidustatud. 

 
Infrapunasauna temperatuurivahemik on 35-45 kraadi ning see tähendab, et sauna kütmiseks kulub võimsast elektrikeristest oluliselt vähem elektrienergiat. Infrapunasauna saab kombineerida ka puu- ja elektrikerisega saunaga, aga võib ka soetada valmiskabiini, mis tarnitakse kohale detailidena ning pannakse kohepeal mõne tunniga kokku. 


Kui veel kümmekond aastat tagasi osteti enamik keriseid Soomest kui tuntud saunariigist, siis tänaseks on meil omad tublid saunatootjad. Ümarakulised HUUM elektrikerised rõhutavad kivide loomulikku ilu ning on leiliruumis kauniks sisekujunduselemendiks. Saunum loob lõõgastava saunaelamuse, sest patenteeritud õhukihtide segamise süsteem segab saunaruumi lae alla tõusnud kõrvetava leiliauru põrandapinnal tuleva jahedama õhuga. Nii tekib leiliviskamisel ühtlasem temperatuur ja leiliruumis on alati piisavalt värsket õhku. Eesti Vanglatööstuses toodetakse aga juba aastaid Stoveman kaubamärgi all kvaliteetseid saunaahjusid, grille ja suitsuahjusid. 

Saun annab tervist!

*Saunast jõu ja tervise saamiseks tuleb sinna minna terve ja puhanuna. 

*Ühe saunaskäigu jooksul eritab inimese keha täiendavalt 1–2,2 kg higi, aidates vabaneda kahjulikest ainetest.

*Saun langetab psüühilist pinget ja lõdvestab lihased, olles väga heaks ravimiks stressi, närvipinge ja füüsilise ülepingutuse korral.

*Liigeste ja lihaste põhjalik soojenemine mõjutab soodsalt perifeerset närvisüsteemi ning hävitab radikuliidi jt seda tüüpi haigused.

*Sauna kuumus on hea treening hingamisorganitele, olles ravivahendiks näiteks hingamisteede krooniliste haiguste korral. Regulaarsed saunatajad haigestuvad harvemini külmetushaigustesse.

*Mikroobid ja viirused hukkuvad kuumuses.

*Saun kiirendab ainevahetust.

Allikas: www.tervisekoda.ee