Kuidas viia võimalikult valutult lõpule kõige igavam ehitustöö – liistude panek?

14.09.2021

Väga paljudes kodudes on remont justkui saanud valmis, kuid siit-sealt on näha seintel ja põrandatel väikeseid pragusid, kuhu on jäänud paigaldamata liistud. Olgem ausad – tegu ei ole just kõige meeldivama tööga. Aga kui end kokku võtate, on tulemus seda väärt! 

Alustada tuleb muidugi liistude valimisest, mõõtmisest ning mõõtu lõikamisest. Selleks on parim kasutada elektrilisi või akutööriistu – käsitsi enam tänapäeval keegi täppislõikamist ei tee. Kui plaanite korraga saagida valmis rohkem liiste, oleks mõistlik nende tagaküljele harilikuga kas tulevane asukoht kirjutada või liistud enda süsteemi järgi ära nummerdada. 

Olenevalt seinte materjalist paigaldatakse liiste enamasti naeltega. Kiirem ja mõnusam moodus on eelnevalt parajaks lõigatud liistud kinnitada naelapüstoliga, kuid pisikese peitepeaga naelu võib ettevaatlikult toksida paika ka haamriga. Kipsplaadist seina puhul peab naeltega liistude paigaldamise tarvis olema eelnevalt plaadi alla paigaldatud puidust reika. Kui seda tehtud pole või kui tegemist on kivist seintega, siis on võimalusi kaks: kas kruvid või liimimine. Kruvid tuleb kindlasti paigaldada koos tüübliga. 

Tõtt-öeldes tundub liimimine lihtsam moodus, ent see nõuab sirget tasapinda, et liimil oleks võimalik liist kõvasti seina külge kinnitada. Puidust liist võib kippuma õhuniiskuse käes paisuma ja kahanema, mis omakorda võib samuti liimitud liistu seina küljest lahti lüüa. Peale nimetatud mooduste on võimalik klambrisoonega liistud kinnitada paigale spetsiaalsete klambrite abil.

Liistudel on siiski oma kindel funktsioon – peita inetuid pragusid, ehitusvigu või juhtmeid. Aga lisaks võib liistusid võtta kui dekoratiivseid sisekujunduselemente, sest täna on neid võimalik osta ja tellida eridisainiga.  Liistudest tehakse näiteks ka piltidele, kelladele ja peeglitele raame, mis harmoneeruvad kenasti toa ülejäänud disainiga.

Enamasti kasutatakse klassikaliselt värvimata või valget värvi liiste, aga liiste võib ka peitsida ja lakkida. Pestav värv ning lakk hoiavad liistud kauem ilusa ja puhtana. Samuti saab neid aga värvida lõbusatesse värvitoonidesse, mis elavdab oluliselt võib-olla veidi igavat ühevärvilist ruumi.

Rohkem fantaasiat!