Kuidas valida oma sauna õige saunaahi?

18.06.2022

Saunaahju valikul on kõige olulisem selle piisav efektiivsus. Kuidas seda saavutada? 

Ei saunaahju ega ühegi teise ahju puhul pole kindlasti tõhususe näitaja see, kui tuleleek läheb otse korstnasse, läbimata suitsukanaleid. Tulemus: kerise soojaks saamiseks tuleb kulutada rohkem puid ja rohkem aega. Seega tekib suitsulõõrideta ahjus suur energiakadu, sest osa soojusest (ja süsinikdioksiidist) läheb kohe õhku ning ahi ootab muudkui juurde uusi puid, et mitte maha jahtuda. 


Võttes arvesse tänast kõrget küttepuuhinda, tasub sauna ehitades kohe kuludele mõelda ehk pigem maksta pigem veidi rohkem korraliku suitsukanalistega saunaahju eest. Vastasel korral kulub see raha liigsete puude kütmisega niikuinii ära. Lisaks tasub vaagida veeboileriga soetamist, mille saab ühendada saunaahju külge. Sel juhul võtab olenevalt paagi suurusest küll kütmine rohkem aega, end samas saate ühekorraga ka sooja vett.

Kerise iga oleneb sellest, mida rohkem seda köetakse. Kui kütta 1-2 korda nädalas, peaks olema kerise eluiga kuni 12 aastat. Kui aga saunaahi on valitud liiga väikese võimsusega ning seda pidevalt üle köetakse, vähendab see omakorda küttekeha eluiga. Kindlasti tuleb saunaahju valikul teha vajalikud arvutused ning valida ruumi suurusele, materjalidele ja ventilatsioonile vastava võimsusega ahi. Kui ise seda arvutust teha ei oska, tasub rääkida oma ala spetsialistidega ja küsida nõu.

Puuküttega saunakerise leil on harilikult mahedam kui elektrikerise oma. Samas saab leili mahedamaks muuta ka ventilatsiooniga, mis tagab piisava hapniku.