Kuidas remontida trepikoda nii, et hind taevasse ei kerkiks?

09.01.2022

Kui teie kortermaja trepikoda näeb välja väsinud – seinad on määrdunud, erinevad juhtmed ripakil ning uste ja akende värv koorumas, tasub üldmiljöö kenamaks muutmiseks ning oma korteri väärtuse tõstmiseks mõelda tõsiselt koridori remondile. Kuidas seda aja teha võimalikult taskukohaselt?

Sageli on korrusmajade trepikodade seinapind krobeline ning aastate jooksul on sinna kogunenud mustust ja tekkinud täkke ning kriime. Sellist seina pole mõtet hakata siledaks pahteldama, sest see oleks kallis ja mõnes mõttes tänamatu töö – trepikojas võib ikka juhtuda, et mööbli transpordil läheb põkkub mõni ese seinaga või lapsed suusatamast-jalgrattaga sõitmast tulles toetavad oma spordivahendeid seina vastu. Seega on mõttekam, odavam ning kiirem katta sein pritskrohviga.

Kui koridori aknaraamid on armetus seisus ning lasevad liigselt sisse külma ja niiskust, tasub mõelda lisaks seinte uuendamisele ka uutele avatäidetele. Aga võib-olla annab aknad ka ise korda teha? Vana värv maha, uus peale ning korralikult tihendatult ette! Samuti pöörake tähelepanu treppide, käsipuude, põrandate olukorrale. Kui need on väga kulunud, tuleks värskenduskuur teha läbi juba elanike turvalisusele mõeldes. Nii tasub ka lasta inetud juhtmed seintel paigaldada seinale kinnitatud karbikutesse – see ei maksa sugugi palju, võrreldes seintesse freesitud soonte ning sinna paigutatud juhtmestikuga. Ja miks mitte rajada vaba ruumi olemasolul seinakapid lapsevankri või kelkude jaoks või korralik tugev konstruktsioonsein jalgrataste lukustamiseks. 


Koridori remonti plaanides tuleb esmalt leidma ehitajad, teeksid pärast kohapeal käimist hinnapakkumised. Kui hind, materjalid ja lubatud tähtaeg sobivad ning ehitajale ei tundu ka minevikus midagi ette heita olevat, tuleb sõlmida leping, kus kõik detailid on võimalikult täpselt kirjas. Enne raha maksmist olge kindlad, et olete tehtud tööga ikka 100% rahul. Ja kindlasti ei tasu ehitajale tööraha ette maksta!

Hea ehitaja on selline, kellega saab arutada kõiki pähekaranud mõtteid ja disainiideid ning vajadusel, näiteks kui on tegemist miljööväärtuslikku piirkonda kuuluva hoonega, on mõistlik kaasata ka sisekujundaja. Kuna väga erinevad on nii materjalide võimalused kui ka hinnad, peavad tellija ja ehitaja üksteist hästi mõistma. Kindlasti pole trepikodade ja koridoride remondi mõtet jupitada, sest siis läheb kogu töö kallimaks. Pigem panna ühistu ja ehitusmeeskonnaga pead kokku ning lasta korraga kõik tolmu, müra ja elanikele ebamugavust tekitavad tööd ära teha!