Kuidas leida oma korteriühistu jaoks õige ehitusfirma?

16.11.2021

Nii pisemateks remonttöödeks kui ka suuremaks renoveerimiseks tuleb korteriühistul leida ehitaja, kes oleks usaldusväärne ning teeks tööd hästi. Järgnevalt mõned nipid, et sobiva teenusepakkuja leidmine kulgeks ladusalt:

Tasub vaadata seniseid objekte ja maksehäirete ajalugu

Hea ehitaja puhul on mitmeid tähtsaid nüansse, ent ainsaks kriteeriumiks ei tohiks kindlasti olla odavaim hind. Esiteks võiks firma olla piisavalt tuntud oma hea maine ning kvaliteetse töö poolest. Ehitusettevõtte viimaste aastate tulemusi ja majandusaastate aruandeid saab vaadata Äriregistrist https://ariregister.rik.ee/ettevotja ja võimalikke maksehäireid Krediidiinfost www.creditinfo.ee. Kindlasti ei tohiks ühtegi lepingut sõlmida ehitaja tausta uurimata, sest muidu võib juhtuda, et palkate ehitusfirma, kes ei tea midagi tänapäevastest ehitusmaterjalidest ning kellel polegi üldse näiteks vajalikus valdkonnas tegevusluba! Pank võib lisada otsustava tegurina ka ettevõtte tegutsemisaja, näiteks kaks aastat. 

Ehitaja seniste kogemuste kohta saab informatsiooni nii temalt endalt kui ka küsides tagasisidet senistelt klientidelt ning koostööparteritelt. Oma edus ja töövõimes kindel ettevõtja annab kindlasti uhkusega potentsiaasetele klientidele oma senitehtud tööde nimekirja. Kindel reegel on see, et ehitaja valikuga ei tasu kiirustada.

Tähtis on nii ehitusjärelevalve kui ka tehtud tööde garantii

Korterelamute renoveerimistöödele tuleb alati kaasata ka ehitusjärelevalve, kes ei tohi olla seotud ehitusettevõtega. Ehitusjärelevalve kontrollib ehitusega seotud määruste ja seaduste täitmist kohaliku omavalitsuse poolt. Ühistu jaoks on aga väga hea lahendus palgata lisaks ka tellija huvides töötava omanikujärelevalve, kes aitab saavutada maksimaalselt parima tulemuse, olles ühelt poolt ehitustööde kvaliteedikontrolliks ning teisalt vahemeheks ehitaja ning tellija ehk korteriühistu liikmete vahel. Omanikujärelevalve peaks kaasama juba renoveerimistööde kavandamise hetkest, sest sel juhul aitab ta ka juba ehitajat ja projekteerijat valides teha põhjaliku taustauuringu. 

Teostatud tööde garantii peab olema vähemalt kaks aastat, mille jooksul saab ühistu esitada ehitusfirmale pretensioone tehtud tööde pärast. Teadma peaks ka, et garantiitööd tähendavad eelkõike puuduste parandamist, mitte täismahus remonti.  Parima hinna ja kvaliteediga ehitaja leidmiseks tasub kasutada internetikeskkonda Holt.ee!

Holt.ee-s saad avaldada hankeid mistahes tööde teostamiseks. Olgu nendeks väiksemad remonditööd või suuremad ehitustööd, haljastus- või heakorratööd. Hanke lisamine on Holt.ee-s täiesti tasuta, puuduvad varjatud kulud ja lisatasud!

Tänaseks on portaaliga liitunud juba enam kui 3700 rahulolevat kasutajat ning viimase poole aasta jooksul on Holt.ee keskkonnas avaldatud enam kui 1700 hanget.

Ligi 80% hangetest on saanud pakkumisi ja 60% töödest on leidnud tegija Holt.ee vahendusel.

Holt.ee kasutajaks registreerumine on lihtne! Piisab vaid, kui märgid registreerumisel oma nime, telefoninumbri ja e-maili aadressi ning valid andmebaasist oma korteriühistu nime. Registreerumise protsess võtab aega maksimaalselt paar minutit ning on täiesti tasuta. Kohe seejärel saad hakata lisama teostamist vajavat tööd!

Hanke lisamine on kiire ja mugav!

1. Alustamiseks vajuta Holt.ee esilehel nuppu “Lisa hange” ning seejärel saad valida kolme hanketüübi hulgast 1) Tööd ja teenused 2) Tooted ja materjalid 3) Eritellimusel valmistatud mööbel.

2. Lisa hankele pealkiri ja kirjeldus nii täpselt kui oskad. Ära muretse kui märgitud hanke kirjeldus ei ole väga täpne, sest teenusepakkujad saavad ikkagi sinuga ühendust võtta (läbi “Olen huvitatud nupu” või hanke arutelus) ning küsida neile huvipakkuvat lisainfot või leppida kokku objekti vaatlus.

3. Vali rippmenüüst hanke kategooria. Valikus on lai valik kategooriaid, kuid kui sobivat ei leidu, vali hanke kategooriaks “Muu”.

4. Seejärel märgi, kas töö taostamisega seotud materjalid on Sul olemas, materjalid peaksid olema teenusepakkuja toolt (sisalduma hinnapakkumises) või materjale pole tööde teostamiseks tarvis.

5. Vali pakkumiste esitamise tähtaeg ja suhtluskeeled.

6. Järgmise sammuna märgi tööde teostamise asukoht ning vali tööde teostamise algus- ning lõpptähtaeg. Kuna peale pakkumiste lõpptähtaega arvestame võitja valiku perioodiks 5 päeva, siis saab tööde varaseim algus olla 5 päeva peale pakkumiste esitamise tähtaega. Nii tööde algus- kui lõpptähtaja märkimisel saad lisada linnukese kui üks või teine kuupäev on paindlik.

PS. Kui sobiv pakkumine saabub juba enne pakkumiste lõpptähtaega ning soovid tööde teostaja valida varem – loomulikult on Sul selleks võimalus. Kui sobivat pakkumist tähtajaks ei saabunud on Sul võimalik märkida hange luhtunuks või pikendada hanke pakkumiste tähtaega.

7. Viimase sammuna saad hanke juurde lisada fotod ning dokumendid (projekt vms.), et anda pakkumise koostajale täpsem visuaalne ülevaade.

Seejärel on hange avaldamiseks valmis. Veel enne avaldamist näed hanke kokkuvõtet, et vajadusel teha andmetes parandusi. Kui kõik vastab soovitule vajuta nuppu “Avalda” ning Sinu hange on pakkumisteks avatud.

Oled lisanud hanke, kuid ei tea, mis saab edasi? Kuidas valida saabunud pakkumiste hulgast sobivaim?

Hanget lisades on Sul võimalus määrata pakkumiste periood, mil ootad hinnapakkumisi.

Kui sobiv pakkumine saabus varakult ning soovid valiku teha juba enne pakkumiste perioodi lõppu – loomulikult on Sul selleks võimalus.

Pole kohustust valida soodsaimat pakkumist. Oluline on teenusepakkuja kompetents ning tööde teostamise kvaliteet. Samas puudub kohustus valida saabunud pakkumiste hulgast, kui hankeperioodi lõpuks ei saabunud sobivat pakkumist. Sel juhul on võimalik märkida hange luhtunuks täiesti kohustustevabalt.

Tehes valikut pakkumiste hulgast, soovitame järgnevat:

1. Jälgi teenusepakkuja reitingut, mis on kuvatud tema pakkumise juures (1–5 tärni).

2. Külasta teenusepakkuja Holt.ee kasutajaprofiili. Profiililt võib leida täpsemat infot ning fotosid tehtud töödest, mis võiksid tekitada usaldust ning sisendada kindlust, et tegemist on sobiliku ja kvaliteetse teenusepakkujaga.

3. Külasta võimaluse korral lehekülge Creditinfo.ee või Teatmik.ee, et kontrollida teenusepakkuja (juhul, kui tegemist on ettevõttega) tausta. Samas, heaks märgiks on, kui teenusepakkuja Holt.ee kasutajakontole on märgitud tema kodulehe aadress, kust võiks leida lisainfot.

4. Guugelda nii eraisiku kui ka ettevõtte puhul, et olla kindel teenusepakkuja usaldusväärsuses.

5. Küsi pakkumise teinud teenusepakkujatelt lisaküsimusi (Holt.ee postkasti kaudu või telefonitsi). Kontakteerumiseks Holt.ee postkasti kaudu on iga saabunud pakkumise juures vastav nupp.

6. Jälgi hoolikalt pakkumise sisu, sest kõrgem hind võib tähendada mõnda lisateenust või kõrgemat kvaliteeti tööde teostamisel. Samas on kindlasti abiks ka kohtumine teenusepakkujaga ning objekti vaatlus, et vähendada arusaamatusi ning möödarääkivusi.

Holt.ee-s on piiramatu ligipääs teenusepakkujatega kontakteerumiseks, et oleks tagatud positiivne kasutajakogemus ning suurepärane tulemus!

HOLT.EE töölaua kasutajateks on võimalik lisada kõik Sinu korteriühistu liikmed, lisada meelespeasid ning pidada omavahelist hankepõhist vestlust.

Holt.ee kasutamine on kõigile täiesti tasuta. Kui Sul ei ole veel kasutajakontot, kutsume Sind portaaliga tutvuma!

Lisaküsimuste tekkimisel võta kindlasti ühendust Holt.ee klienditoega telefonil 5551 4514 või kirjuta aadressil klienditugi@holt.ee.

PS. Kas teadsid, et Holt.ee kasutamine on tasuta ka teenusepakkujale – puuduvad portaali teenustasud hanke võidu korral (seega pole ohtu, et teenustasud võiksid varjatud kujul tööde maksumusele lisanduda).