Kuidas leida oma korteriühistu jaoks õige ehitusfirma?

18.01.2021

Nii pisemateks remonttöödeks kui ka suuremaks renoveerimiseks tuleb korteriühistul leida ehitaja, kes oleks usaldusväärne ning teeks tööd hästi. Harilikult alustatakse ehitaja otsimist internetist ning sõprade-tuttavate kogemuste põhjal ning lõppvaliku tegemiseks esitatakse ühistule vähemalt kolm kandidaati. Muide, tööde tegemiseks kaasatav pangalaen annab õiguse ehitaja valikul kaasarääkimiseks ka pangale.

Tasub vaadata seniseid objekte ja maksehäirete ajalugu

Hea ehitaja puhul on mitmeid tähtsaid nüansse, ent ainsaks kriteeriumiks ei tohiks kindlasti olla odavaim hind. Esiteks võiks firma olla piisavalt tuntud oma hea maine ning kvaliteetse töö poolest. Ehitusettevõtte viimaste aastate tulemusi ja majandusaastate aruandeid saab vaadata Äriregistrist https://ariregister.rik.ee/ettevotja ja võimalikke maksehäireid Krediidiinfost www.creditinfo.ee. Kindlasti ei tohiks ühtegi lepingut sõlmida ehitaja tausta uurimata, sest muidu võib juhtuda, et palkate ehitusfirma, kes ei tea midagi tänapäevastest ehitusmaterjalidest ning kellel polegi üldse näiteks vajalikus valdkonnas tegevusluba! Pank võib lisada otsustava tegurina ka ettevõtte tegutsemisaja, näiteks kaks aastat. 


Ehitaja seniste kogemuste kohta saab informatsiooni nii temalt endalt kui ka küsides tagasisidet senistelt klientidelt ning koostööparteritelt. Oma edus ja töövõimes kindel ettevõtja annab kindlasti uhkusega potentsiaasetele klientidele oma senitehtud tööde nimekirja. Kindel reegel on see, et ehitaja valikuga ei tasu kiirustada.


Tähtis on nii ehitusjärelevalve kui ka tehtud tööde garantii

Korterelamute renoveerimistöödele tuleb alati kaasata ka ehitusjärelevalve, kes ei tohi olla seotud ehitusettevõtega. Ehitusjärelevalve kontrollib ehitusega seotud määruste ja seaduste täitmist kohaliku omavalitsuse poolt. Ühistu jaoks on aga väga hea lahendus palgata lisaks ka tellija huvides töötava omanikujärelevalve, kes aitab saavutada maksimaalselt parima tulemuse, olles ühelt poolt ehitustööde kvaliteedikontrolliks ning teisalt vahemeheks ehitaja ning tellija ehk korteriühistu liikmete vahel. Omanikujärelevalve peaks kaasama juba renoveerimistööde kavandamise hetkest, sest sel juhul aitab ta ka juba ehitajat ja projekteerijat valides teha põhjaliku taustauuringu. 


Teostatud tööde garantii peab olema vähemalt kaks aastat, mille jooksul saab ühistu esitada ehitusfirmale pretensioone tehtud tööde pärast. Teadma peaks ka, et garantiitööd tähendavad eelkõike puuduste parandamist, mitte täismahus remonti.  Parima hinna ja kvaliteediga ehitaja leidmiseks tasub kasutada internetikeskkonda Holt.ee, kus on hangete lisamine, jälgimine ning sobiva teenusepakkuja valimine täiesti tasuta.