Kui tihti peab hooldama hoone fassaadi?

15.01.2023

Korralikult ehitatud ja hooldatud fassaadi eluiga võiks ulatuda 60 aastani. Selleks peab olema fassaad ehitatud süsteemipõhiselt, paigaldatud vastavalt tootja soovitustele ning hooldatud õigeaegselt. Ent mida kehvem on olnud projekteerimine, ebakvaliteetsem töö ja odavamad materjalid, seda tihedamini vajab fassaad hooldust. 

Võimalusel võiks hooldustööde planeerimisse kaasata fassaadimaterjalide tootja esindaja, kes annab nõu nii lahenduste koostamisel kui ka materjalide valikul. Või viia end ise viia kurssi toote tehnilise teabega tootja ametlikul veebilehel ja originaalkeeles.

Näiteks on väga oluline fassaadi mehhaanilise koormuse taluvus. Kui fassaadis on näha auke ja pragusid, võib olla viga soklikorruse lahenduses, mida polegi tegelikult keeruline lahendada, sest enamasti piisab sellest, kui katta fassaad 2-3 meetri kõrguselt löögikindla lahendusega. See on aga juba vea parandamine!

Ennekõike tasuks siiski teha fassaadi ehitamise töö kohe korralikult, alustades põhjalikust projekteerimisest. Projekteerimisetapis toimub materjali, süsteemsete lahenduste ja disaini valik ning tuleb otsustada ära ehitustehnilised lahendused nagu liited, sõlmed, soojustuskihi paksus jne. See on üks olulisemaid tööetappe, sest iga hoone on erinev ja vajab rätsepalahendust, mitte tüüplahendust.

Seejärel tuleb valida ehitaja, kelle puhul tasub uurida tausta, eelnevaid referentse ning kindlasti võtta aega kohtumiseks. Kohtumisel tuleb esitada nii palju küsimusi, kui pähe tuleb, sest rumalaid küsimusi pole olemas. Kui tulevane töövõtja oskab kõigile küsimustele korrektselt vastata, on see juba väga hea märk. Mõelge hoolega järele, kas soovite edaspidi hakata iga aasta fassaadi hooldusele ja remondile mõtlema või tahaksite pigem muretut elu ilma maja välimusele mõtlemata. 


Igal fassaadilahendusel on oma hooldusintervall, mis sõltub aluspinnast, töö kvaliteedist ja viimistluslahendusest:

* puitu õliga kattes on hooldusintervall 1–3 aastat;

* lasuurvärvide puhul 3–5 aastat;
* katvate puiduvärvide korral 8–15 aastat;
* krohvi ja krohvivärvide puhul 15–25 aastat.