Kortermaja rekonstrueerimise esimene samm: kaasake eksperdid!

18.01.2021

Kortermaja rekonstrueerimine on väga töömahukas ja kallis protsess, mille puhul ei tasuks tugineda pelgalt ühistuliikmete arvamustele või ehitusfirma sõnadele. Esmalt tuleks tellida hoone ja selle tehnosüsteemide tehnilise seisukorra hindamiseks ekspertidelt ülevaatus ning lasta neil koostada akt, milline on maja tegelik olukord. 

Kuna korteriomandi- ja korteriühistu seaduse järgi peavad ühistud koostama igal aastal majanduskava, oleks otstarbekas lasta teha ka pikemaajalisem, näiteks 10-aastane eraldi majanduskava, kus on loetletud mahukamad suuremad tulevased tööd. 

Seejärel tuleb paika panna tööde järjekord. Enamasti renoveerivad korterühistud esmalt hoone fassaadi, katuse ja vundamendi, seejärel kütte- ja ventilatsioonisüsteemi ning aknad-uksed. Ulatuslikumate töödemahu eeliseks on osade ehituskulude ühekordsus, näiteks katuse ja fassaadi korraga ehitamisel piisab ühekordsest tellingute rentimisest. Samuti annab kompleksne renoveerimine lisaks rahaliselt kokkuhoiule ka majale terviklikult kena väljanägemise fassaadidest kuni siseviimistluseni, parima energiasäästu ning vastava mikrokliima ja muidugi korteritele kõrgema turuväärtuse.


Pärast rekonstrueerimisplaani paikapanekut tuleb otsustada finantseerimisviis, milleks võib olla laen finantsasutusest, KredExi kaasamine või korteriühistu liikmete kogutud remondifond.  


Kui kõigi vajalike tööde nimekiri on selge, ühistuliikmete toetus olemas ning finantsasjad korda aetud, saab alustada projekteerimisega. Kuna hea projekti eelduseks on väga selgelt püstitatud lähteülesanne, võiks selle koostamisse kaasata ühistu poolt palgatud tehnilise konsultandi/omanikujärelevalve, kes hoiab koos ühistupoolse projekti eestvedajaga silma peal nii projekteerija kui ka hiljem ehitajate tööl.