Korteriühistud, ärge unustage rekonstrueerimisel mänguväljakuid ja keldreid

15.09.2021

Enamasti mõeldakse kortermajade rekonstrueerimisel soojustuse, katuse ning kommunikatsioonisüsteemide uuendamisele, aga maja juurde kuuluvad tegelikult ka keldrid, mänguväljakud ning mõnusad puhkenurgad.

Hoone rekonstrueerimiseks tehakse harilikult projekt, mille juurde võiks kuuluda ka keldribokside uuendamine ning haljastus. Keldribokside puhul tuleb olla tähelepanelik, et projekt ei läheks liiga keeruliseks, sest keerukas lahendus võrdub, teadagi, kalli maksumusega. Lihtsamat lahendust on ka kergem kasutada – näiteks ehitada kõigile elanikele ühesuurused ja ühesugused keldriboksid.

Keldris tuleb kasutada otstarbekaid lahendusi, mis oleksid ühelt poolt vastupidavad ja teisalt taskukohased. Kindlasti ei tohiks keldri rekonstrueerimisel kasutada vineeri või OSB-plaate, mis ei kannata niiskust. See võib õige kiiresti rikkuda nii keldribokside välimuse kui ka seal hoitavad esemed, sest paljudes keldrites puudub küte ning niiskus võib sinna pidama jääda. Keldriuksed ja varbseinad võiksid olla metallist ja tsingitud, sest nii on tagatud ka tuleohutus. Keldriuksed peavad käima lukus, et tagada vargakindlus. Keldri põrand võiks olla tasaseks betoneeritud.

Korralikult ehitatud ja hooldatud mänguväljakud ning virgutus- ja puhkealad muudavad majaümbruse kodusemaks ja korrektsemaks ning elanike elu mugavamaks ja tervislikumaks. Enne nende planeerimist tuleks aga läbi rääkida kõigi majaelanikega ning kuulata ära nende soovid: jalgpalliplats või korvirõngas? Pinksilaud või grillimisnurk? Liivakast või lillepeenrad?

Huvi erinevate atraktsioonide vastu oma aias või haljasalal on kasvanud ka seoses koroona levikuga. Inimesed reisivad vähem ning pelgavad avalikke atraktsioone, soovides pigem vaba aega veeta kodu lähedal ja pisemas seltskonnas. Kõige olulisem on mängu- ja virgestusalade puhul vahendite kvaliteet, korrektne paigaldus, korrapärane hooldus ja muidugi õige kasutus.

Populaarsed on ka näiteks USB-laadimisega pingid, välijõusaali elemendid, puhkenurgad väikese grilliga ning loomulikult ei tohiks aiast puududa prügikast.