Kombineeritud küttelahendus – tänastes oludes parim valik

07.01.2023

Kõik on võrreldes aasta-kahe tagusega võrreldes kallinenud – elektrienergia, gaas, kütused, puitpelletid ning ahjupuud, mis tähendab, et viimane aeg on mõelda soodsamale küttelahendusele. Kõige kokkuhoidlikum lahendus planeerida oma võimalusi vastavalt olukorrale ning jagada hoone kütmise ülesanne mitme küttesüsteemi vahel. 

Esmalt peab küttekulude kokkuhoiule mõeldes olema muidugi hoone korrektselt soojustatud. Lisaks tasub paljude perede puhul mõelda toatemperatuuri väikesele alandamisele, sest vaid ühe kraadi võrra temperatuuri vähendamine annab kokkuhoidu enam kui 5 protsenti. Lisaks tasub börsihinnaga elektril baseeruva küttelahenduse puhul jälgida hindade liikumist ja pigem kütta näiteks öösiti. Ka aknad ja uksed tasub üle vaadata igal aastal, sest isegi kuni 30 protsenti soojusest võib kaduda toast just avatäidete kaudu, näiteks kui nende tihendid on piisavalt kulunud. Kuuma ja külma temperatuuri vaheldudes muutuvad need lihtsalt aja jooksul rabedaks.


Kõige mugavam ja suurema kasuteguriga kütteviis on soojuspump, olgu tegemist õhk-õhk, õhk-vesi või maasoojuspumbaga, mis pumpab põrandasse ettenähtud temperatuuriga vett. Radiaatorite kütmiseks tuleb näiteks kasutada oluliselt soojemat vett, mille soojendamine võtab ka rohkem energiat. 

Samas on elekter praegu kõrbeda hinnaga ning seetõttu oleks väga külmade ilmadega mõistlik kasutada paralleelselt mitut süsteemi – näiteks koos elektriküttel oleva soojuspumbaga kasutada pelletikatelt või hubasust tekitavat veesärgiga pelletikaminat. Või kui lisada olemasolevale puuküttega katlale pelletipõleti või õhk-õhk soojuspump, toetavad ka need lahendused krõbedal ajal üksteist suurepäraselt. Kuigi paljud põlgavad ahjukütet tüütuks ja täna juba ka kallis, siis tegelikult modernsed hea soojussalvestusega ahjud või kaminahjud võivad püsida soojad isegi kuni kolm päeva. Samuti on ahjuküte asendamatu juhul, kui teie kodu peaks tabama elektrikatkestus.  


Elektrihindade kasv on toonud tähelepanu alla päikesekütte  

Aina enam on Eesti inimesed hakanud panustama ka päikesepaneelidesse. Eraklientide päikeseenergiaparkide taotluse arv on muide viimase poole aastaga kolmekordistunud, aga huvi kasv on ka loogiline, kui meenutada meie eelmist päikeselist suve ning sellega koos taevasse lennanud elektrihindu. Olenevalt päikesepaneelide lahenduse kvaliteedist võivad olla nende tasuvusarvutused isegi juba nii lühikesed, et tasuvusaeg on ainult neli aastat! Alates novembrist kuni märtsini on küll meil päikesevalgust vähevõitu ning päikeseenergia tootlikkus väike, on siiski päikeseenergiast palju kasu, kui see vähegi muid küttelahendusi toetab. Parim variant oleks muidu päikeseenergiapargi puhul energia salvestusvõimalus, aga need lahendused on veel üsna kallid. 

Tänu kaugloetavatele tunnipõhistele arvestitele saavad Eesti Energia kliendid vaadata tunniajase täpsusega ettevõtte kodulehe iseteenindusest või mobiilirakendusest oma elektritarbimist nädala, kuu või aasta lõikes. See aitab hoida silma peal oma harjumustel kütteperioodil. Võib-olla on mõttekas teinekord kodust pikemaks lahkudes keerata temperatuur toas madalamaks? Säästes tarbides vähemalt ühe kilovatt-tunni, mõjutab see elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.