Katusematerjalid ja katusekalded

23.07.2021

Umbes 10–15 aastat tagasi olid suure kaldega katused väga populaarsed. Viimasel ajal on jällegi väiksema kaldega katused hakanud rohkem moodi minema. Tavaliselt vajavad erinevad katusekalded erinevaid materjale. Siit leiate infot erinevatele kalletele sobivate katusematerjalide kohta.

Kiudtsementplaate on kõige parem paigaldada katusele, mille kalle on vähemalt 25 kraadi. Plaadid sobivad hästi suurema kaldega katusele ning lisavad sellele kaasaegsust ja omanäolisust. Need ei sobi väikese kaldega katusele, sest väiksema kalde korral kiudtsementplaatide keskkonnakindlus väheneb. Kui plaadid paigaldataks väiksema kaldega katusele, ei oleks neid maast hästi näha, nii et need ei ilmestaks maja kuidagi.

Laineplaadid võib paigaldada katusele, mille kalle on vähemalt 7 kraadi. Pidage meeles, et nii väikese kalde puhul on keskkonnamõju katusele märksa suurem, nii et keskkonnakindluse säilitamiseks on äärmiselt soovitatav paigaldada kahekordne hüdroisolatsiooni kiht. Kui kalle on 15 kraadi või suurem, piisab ühest hüdroisolatsiooni kihist. Osasid kõrgema klassi katusematerjale, näiteks Cedral Gotikat soovitatakse paigaldada suurema kaldega katusele lihtsalt sellepärast, et madalama kaldega katuse puhul ei oleks nende ilu maast näha.

Algselt paigaldati katusekivid ainult suure kaldega katustele. Nüüdseks aga on isolatsioonimaterjalid niivõrd palju edasi arenenud, et mõningaid katuseplaate saab paigaldada juba ka 7-kraadise kaldega katusele. Loomulikult ei tohi unustada, et selline kalle vajab kahekordset isolatsioonikihti. Enamikku katuseplaate saab paigaldada katustele, mille kalle on vähemalt 10 kraadi. Ideaalne kalle oleks 20 kraadi, sest siis ei pea kahekordset hüdroisolatsiooni kasutama ja loomulikult ei läheks ka katuse ilu kaduma.

Kokkuvõttes saab enamikku katusematerjale paigaldada katusele kaldega alates 7 kraadist. Sellisel juhul tuleks paigaldada kahekordne hüdroisolatsiooni kiht või kasutada eriti kvaliteetset aluskatet. Katusematerjalide ja katusekalde valimisel pidage meeles, et mida madalam kalle, seda kallim on soojustus, samas kui katusematerjali hind kaldest ei sõltu. Kokkuvõttes – väiksema katusekalde korral on katusematerjal maast vaevu nähtav.

allikas: https://www.cedral.world (Bestor Grupp AS)