Katuse soojustamine on soojapidava maja A ja O

27.08.2021

Olgu teie majal lame- või kaldkatus, peab see olema korralikult soojustatud. Kehvalt soojustatud või üldse soojustamata katusest lahkub majast enamik toasoojust, sest soojus tõuseb ruumis ülespoole. Just selle pärast paigaldataksegi katustele välisseintest kuni topelt paksem soojustus. 

Üldiselt on katusesoojustuse funktsioon kaitsta hoonet niiskuse, külma ja müra eest. Ent kindlasti tuleb maja ehitamisel või rekonstrueerimisel järgida kõiki ehitusfüüsikalisi reegleid ja ka tuleohutust, mis seavad materjalidele omad nõuded. Seejuures tuleb soojustuse paigaldamise juures tähele panna, et hoone hoone tulekaitses ja tulepüsivuses on soojustamisel ja soojustamise juures kasutatavatel materjalidel väga tähtis osa.

Kaldkatuse puhul on enamlevinud soojustusmaterjal klaas- või kivivill, mis paigaldatakse sarikate vahele, peale või alla. Aina populaarsemad on katuse soojustamise juures on EPS-soojustusplaadid ning PIR-soojustuseplaadid, mille eeliseks on nende jäikus, kergus, pikaealisus ja paigalduse kiirus. Samamoodi on aina levinum PUR-soojustusvaht, mis kinnitus erinevatele pindadele lihtsalt, kivistub ülikiirelt ning on väga tõhusate soojuspidavusnäitajatega. PUR-vaht on mugav ka sellisel puhul, kui on vaja soojustada ebastandardseid kohti, sest vahupritsi abil jõuab vaht ka kõige ligipääsematutesse paikadesse, pragudesse ja vahedesse.

Oluline on teada, et sarikate vahele paigutatav soojustuskiht ei ole nii tõhus kui soojustus, mis asub sarikate peal või all. Seda seetõttu, et sarikate nii on vahel olev soojustus katkestatud ning võib tekitada nii külmasildu kui ka õhuvahesid, kust soe õhk õue pääseb. Katusematerjal ei mängi siinkohal kuigi suurt rolli.

Erinevate soojustusmaterjalide paksus on erinev ning madalamate lagede puhul tasub sellele tähelepanu pöörata. Lamekatuste puhul kasutatakse harilikult 360 mm mineraalvilla või 200 mm paksust PIR-plaatide kihti, aga ka kergkruusa ning erinevaid vahtusid. Tuletõkkekihte enamasti lamekatuste puhul ei kasutata, küll aga aurutõket ja veetõket.

Tegelikult pole oluline, kas majal on kald- või lamekatus, hästi sooja peavad hoida mõlemat tüüpi katused. See on aga võimalik vaid juhul, kui soojustus on piisav ning õigesti paigaldatud. Ebapiisava või lohakalt paigaldatud soojustuse puhul on reeglina soojakaod katuse kaudu väga suured. Iga pragu soojustuses tähendab aga külmasilla tekkimist ja võimaldab niiskusel pääseda soojustusse. Selle väljasaamine soojustustest ja konstruktsioonidest võib olla väga keerukas.