Kas eelistada päikeseparki katusel või maapinnal?

07.04.2022

Päikeseparkide buum näitab, et taastuvenergia meeldib Eesti inimestele ning aina rohkem otsitakse võimalusi selle soodsa ja rohelise energia tarbimiseks. Kuid kas päikesepaneelid paigaldada katusele või hoovile? Kumb on kasulikum?

Kõigepealt on oluline mõista, et Eesti on vaatamata oma asukohale tootlikkuse mõttes väga hea koht päikeseelektri tootmiseks. Kui siia lisada kõikuv börsihind, on arusaadav, et tarbijatel on tekkinud aina suurem huvi oma elektrihinna üle ise otsustada. Päikesepargid on üks kindlamaid viise tagada järgnevateks aastakümneteks päikeselistel tundidel garanteeritud elektrienergia hind. Ideaalne oleks päikesepargile lisada salvestusvõimalus akude näol, sest siis saab soodsalt tarbida ka siis, kui päike parasjagu ei paista.

Kõige suurema võidu saab alati siis, kui toodetud päikeseenergia ise maksimaalselt ära kasutada, sest isetoodetud elektrit kasutades säästate lisaks ostmata jäänud elektrile ka võrgutasu ja taastuvenergiatasu. Kui aga müüa toodetud energia võrku, saab selle eest küll börsihinda, ent hiljem tagasi ostes tuleb maksta juurde elektrienergia hinnale võrgutasu, taastuvenergia tasu, elektriaktsiis ning käibemaks.

Maapinnale paigaldatud päikesepaneelid


Kui teie õuel on vähegi ruumi, tasub mõelda paneelidele, mis paigaldatakse maapinnale. Esiteks saab neid sel juhul paigaldada tõenäoliselt rohkem ning lisaks on selle eeliseks parim võimalik energiatootlus, sest siis saab paneelid suunata täpselt lõunasse ideaalse kalde alla. Kui paneelid on maapinnal, on neid vajadusel ka lihtsam puhastada, näiteks lumest.

Samas peate aga arvestama kaevetöödega, kuna paneelid vajavad kinnitamist. Lisaks tuleb vedada kaablid elektrivõrgu liitumispunktist või maja kilbist paneelideni.  

Katusele paigaldatud päikesepaneelid

Asulates ja väikeste kinnistute puhul paigaldatakse enamasti päikesepaneelid katusele. Viilkatuse puhul on oluline kaldenurk – see võiks olla 35- 40°, sest selline kalle tagab hea tootlikkuse aastaringselt. Kui kaldenurk on õige, võib katusele paigaldatud päikesepargi tootlikkus olla sarnane maapinnal asuvaga. Suund on ideaalis lõunasse. 

Päikesepaneele saab kinnitada igasugusele katusele, olgu tegemist eterniit-, teras- või kivikatus. Täna on Eestis ka mõned päikesepaneelide tootjad, kes pakuvad kaks ühes lahendust – katusematerjal ise ongi paneel. 

Katusele päikesepargi projekteerimisel tuleb arvestada ka segavate teguritega, mis võivad päikeseenergia tootlikkust vähendada, näiteks antennid, korstnad, kliimaseadmed ja katuseaknad. Samuti väheneb päikesepaneelide efektiivsus, kui neile langevad lähedalolevate hoonete või kõrgete puude vari.