Garaažiuste valikul arvesta ruumi, mugavuse ja ohutusega

12.01.2022

Garaažile või kuurile uksi valides haaravad kindlasti kõige enam tähelepanu mugavad mootoriga liikuvad tõstuksed, mille tellimisel on vaja vaid teada vaid ukseava suurust ning arvestavat laeruumi, kuhu uks peab avanedes mahtuma. Sageli ostetakse tõsteautomaatika uksele hiljem, aga see pole probleem, kuna mootorit on ka siis väga lihtne paigaldada. 

Millega uusi uksi valides arvestada? Esiteks ukseava mõõtudega ning kas soovite ustele aknaavasid, mis lasevad ruumi loomulikku päevavalgust. Kui küljele käivad ukse vajavad omajagu lengiruumi ning lumisel talvel uste eest lume lükkamist, siis tõstukse eeliseks on kompaktsus ning see, et need avanevad mugavalt üles.

Olenemata valitud ukse tüübist on teine tähtis omadus soojapidavus – millest on uksepaneel valmistatud ning kas see on mõeldud meie põhjamaisesse kliimasse. Liiga õhuke uksepaneel ei ole enamasti kahjuks piisavalt soojapidav. Samuti peab uks olema hermeetiline ehk tihendatud igast küljest. Kui tegemist on aga kütteta garaažiga, saab uksele õhuvahetuseks paigaldada ventilatsiooniresti.

Väga tähtis on garaažiuste ohutus ning seda ukse liigutaja kui ka võõraste „külaliste” mõttes. Uksepaneelid olgu sõrmekaitsefunktsiooniga, tänu millele ei saa näpud jääda uksepaneelide vahele. Samuti on oluline vedru kaitse, mis ei lase ka vedru purunemisel uksel iseenesest alla langeda. Jälgige kindlasti CE-märgist, see näitab tervise- ja ohutusnõuetele, aga ka keskkonnanõuetele vastamist! Mootoriga tõstust hoiab elektroonika lukustatud asendis ja seda ei saa väljastpoolt jõuga avada. Lisaks on ustel riivid ning need on liidetavad signalisatsioonisüsteemiga.

Garaažiuksi peab kontrollima korra aastas või sagedamini, et tagada tõstemehhanismide ja avariipidurite korrasolek.