Fermide eelised klassikaliste sarikate ees

14.12.2021

Fermide kasutamine ehituses on muutnud aasta-aastalt aina populaarsemaks, sest tänu sellele tõuseb ehitamise kiirus, täpsus ning kvaliteet. 

Ferm on katuste, sildade ja muude ehitiste sildamiseks kasutatav tala-, raam- või kaarkonstruktsioon, mida projekteeritakse jõudude süsteemina. Nende puhul on puidu ristlõiked klassikaliste sarikate omadest väiksemad, mis teeb fermidest oluliselt stabiilsema ning tugevama lahenduse. Samas on ehitus ka lihtsam, soodsam ja kiirem, sest puitu kulub fermi tootmiseks vähem kui sarikate puhul ning neid saab omavahel niimoodi nutikalt ühendada, et hoone ei vajagi nii palju kandvaid seinu. Lisaks on näiteks fermidest vahelagede sisse on lihtne paigaldada elektrijuhtmeid, samuti kütte-, vee-, ventilatsiooni- ja kanalisatsioonitorusid.

Fermid toodetakse puidufirmas ning nende paigaldus on kiire ning – fermid tõstetakse harilikult autolt kraanaga otse hoonele õigesse kohta. Nii kaob ära probleem ehitusplatside ruumipuudusega, sest teame ju kõik, et väga sageli pole ehitusobjekti lähedal piisavalt ladustamispinda. Fermid võib kraana tõsta seintele korraga terve pakina või ka ükshaaval, vastavalt töödejuhi korraldusele. Mingit erilist rasketehnikat paigaldamine ei vaja ja keskmise suurusega katusefermid saab paika vaid ühe päevaga. Fermide ehitus- ja paigaldustööd on puhtad ega tekita liigset ehitusprahti. Nobe paigaldus mõjub positiivselt ehituseelarvele ning lisaks on hiljem lihtne teha hoones remondi-  ja rekonstrueerimistöid.

Fermid pole laiatarbekaup, vaid need valmistatakse iga katuse jaoks eraldi, arvestades täpselt selle hoone asukohta ja projekti. Fermide projekteerimiseks kasutatav programm arvestab kõikide vajalike koormustega nagu sademed, katusekate, soojustus, laekonstruktsioonid, korruselisus, lisakoormused jne. Ferme saab kasutada oluliselt laiemalt: lisaks katustele näiteks ka vahelagede, põrandate, kasvuhoonete, kaar- ja viilhallide ehitamisel.