Elektrihinna tõus paneb aina enam alternatiividele mõtlema

10.10.2021

Enamasti oleme päikeseenergiast rääkides harjunud mõtlema suurtele päikeseparkidele, ent tegelikult saab täna päikeseenergiat lubada endale peaaegu iga kodu. Ja seda tehakse aina aktiivsemalt, sest päikesepaneelide hinnad on allapoole tulnud, mis teeb investeeringu tasuvusaja piisavalt lühikeseks. Kuna päikesepaneelide eluiga on mitukümmend aastat ja roheline mõtlemine on aina enam päevakorral, siis polegi mõtet kauem mõelda, vaid see suur samm ära astuda.

Eramajades ja pisemates kortermajades elavad inimesed kahtlevad vahel, kas väikeseid päikeseparke on mõtet rajada, ent olenemata investeeringu mastaapsusest on päikeseenergia taastuvenergiana väga hea valik. Päikeseenergiaseadmete eeldatav eluiga on minimaalselt 30 aastat ning garantii paneelide tootlikkusele on peaaegu sama palju. See tähendab, et üle veerandsaja aasta toodavad paneelid täies mahus energiat ning seejärel võib nende tootlikkus veidi väheneda. Päikesepargi mehaaniliste osade ja inverterite garantii on harilikult 12-15 aastat. 

Pargi tasuvusaeg on kokkuvõttes täna isegi alla 10 aasta. Mida rohkem paneelid energiat toodavad, seda tasuvamad nad on. Paneele saab paigaldada nii maja seintele, katusele kui ka maapinnale. Samuti on tänapäeval juba olemas katusekattematerjalid kaks-ühes, mille kate on tegelikult päikesepaneelid. Sellega võidate veelgi rohkem! 

Mida rohkem päikest paneelidele paistab, seda parem on, seega tuleb nende paigaldamisel jälgida korstna, puude ja kõrvalolevate hoonete varjusid. Päikesepark on sisuliselt hooldusvaba, kuid muidugi võiks aeg-ajalt kutsuda tehniku neid üle vaatama ning talvisel ajal ise paneelidelt lume maha lükata.

Peale investeeringu päikeseparki peab sõlmima ka lepingu Elektrileviga ja vahetada senine ühesuunaline elektriarvesti kahesuunaliseks. Elektrivõrgust täiesti sõltumatud süsteemid eeldavad aga generaatorite ja akude ostu ehk võivad minna liiga kalliks.

Kokkuvõttes vähendab päikesepaneelide paigaldamine igapäevakulusid ning tõstab teie kodu väärtust.