Dekoratiivvärvimine muudab ruumi omanäoliseks

06.09.2021

Dekoratiivvärvimine annab võimaluse muuda lihtsate võtetega ruum omanäoliseks ja efektseks. „Lihtsus” on aga mitmetahuline väide, sest lõpptulemus sõltub mitmest komponendist nagu värvitava pinna suurusest, valitud tehnikast ning muidugi teie enda kui töö teostaja kogemustest.

Dekoratiivvärviga võib viimistleda eluruumide seinad üleni, ent sellega saab anda ka aktsenti, värvides üle vaid teatud osa seintest või ühe seina. See on suurepärane võimalus muuta toad hubasemaks või anda ruumile rangema joonega stiil. Internetis on väga vingeid näiteid krobelistest, mustrilistest ja 3D seintest, mis on nii abstraktsed, mustrilised, kujutavad endal näiteks muinasjututegelasi või annavad aimu pererahva harrastustest, olgu neiks mäesuusatamine, golf või ameerika autod. 

Dekoratiivvärvimine on fantaasiarikas töö, sest on olemas nii struktuur- kui ka lasuurvärve, millesse saab segada põnevaid koostisosi, et tulemus oleks pilkupüüdvam. Aina populaarsem on näiteks tahvlivärvi kasutamine, millele saab hiljem kriidiga peale kirjutada/joonistada – see sobib nii kööki nädala kalendri või menüü jaoks, aga ka koolipõnnide tuppa matemaatika õppimiseks. Lõpptulemuses mängivad suurt rolli ka töövahendid ehk kammid, harjad, pintslid, labidad, rullid ja samamoodi värvimise tehnika: jooned, ringid, triibud, kaared, hajutamised, aga ka erinevad šabloonid mustrite tegemiseks. 

Suurimad vead, mida annab dekoratiivseina värvimisel teha, sõltuvad eelkõige kasutatavast tehnikast ja kunstniku käest. Kindlasti ei ole kaunus tulemus, kui pind on liiga ebaühtlane, seinad ei ole lõplikult värviga või näha jäävad seinapraod. Dekoratiivvärvimist peab tegema järjest – nii et sein ei kuiva vahepeal poole värvimise pealt ära, kuna vastasel juhul jääbki tulemus ebaühtlane. Lisaks on äärmiselt oluline eeltöö ehk pigem olgu aluspind rohkemad korrad krohvitud kui kord-paar. Muidu võib juhtuda, et teete suure töö ära, ent eeltööde pärast pole ikkagi tulemus selline nagu peaks. 

Kõiki dekoratiivvärvide, materjalide ning värvimistööga seotud nüansid tasub eelnevalt professionaalsetelt värvimüüjatelt üle küsida.